iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има фестивал на кестена на 17 октомври

Ще има фестивал на кестена на 17 октомври 09_1442562285

„Боне кастаня" ще чуят стотиците гости от страната, Македония и Гърция в симитлийското село Брежани на 17 октомври, като призивът, който означава „Хубави кестени", ще отправи към всички 10-годишният Марчело, който живее в селището заедно с баща си Мауро. Двамата са майстори на печените кестени и ще почерпят присъстващите на уникалния Фестивал на кестена в населеното място. Празникът ще се проведе за шеста поредна година. Баби и млади булки вече отвориха старите тефтери с рецептите на своите предци, за да измайсторят най-вкусните ястия.

„Дължим това тържество на хората, които някога са засадили за първи път кестенови дървета. Затова трябва да ги съхраним и развием, защото това може да е поминък за много от нас. Ще имаме гости от целия Пиринския край, ще дойдат гърци и македонци, които често идват и си купуват кестени. Самодейци ще радват всички с изпълненията си на сцената", заяви кметът на с. Брежани Благой Стефанов.

С рецептите си за гозби с кестени местните баби впечатлиха дори кулинарния спец Иван Звездев, който няколко дни през 2010 г. гостува в селището, за да научи някои от тайните за приготвянето на вкусните ястия.

„Станахме медийни звезди покрай нашите кестени, то не бе Иван Звездев, не бе Галя, канят ни в много телевизии. Но мястото ни е тук, да готвим вкусни гозби с кестени за гостите си. Ще подредим десетки ястия на трапезата за кулинарната изложба, ще има за всички", обещават бабите.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.