iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шампанското помага за нови електроцентрали

Шампанското помага за нови електроцентрали 01_1420724515

Японски учени са открили, че мехурчетата в шампанското ще помогнат за създаването на ново поколение електроцентрали, тъй като същият принцип се използва в работа на парните турбини за производство на енергия.

Узряването на Оствалд се наблюдава при процеса на отваряне на бутилка шампанско: след като тапата излети от шишето, налягането в него се променя и малките мехурчета от шампанското първоначално се разпадат на още по-малки, но след това започват да се притеглят от по-големите и в резултат се получават големи мехурчета.

Японските изследователи с помощта на най-мощния компютър в страната са моделирали този процес и са установили, че той се подчинява на теорията на Лифшиц - Сльозов. Преди се е смятало, че газовите мехурчета, които се образуват в течности, не се подчиняват на тази теория.

Физиците твърдят, че парните турбини, които генерират енергия, в работата си също използват принципа на узряването на Оствалд. Изучаването на механизмите на този процес може да помогне в създаването на по-ефективни електроцентрали.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.