iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Самотата ни влияе

Самотата ни влияе 04_1429370319

Самота може да доведе до депресия, безсъние и дори до самоубийствени наклонности, като според проучване на учени от Университета в Чикаго социалната изолация не влияе само на възрастните хора, пенсионираните или тези с починал съпруг или съпруга, но и на най-младите.

Според данните до 80% от американците на възраст под 18 г. са споделяли, че в някакъв момент от живота си са се чувствали самотни. В същото време 40% от хората на възраст над 65 години се оплакват от постоянно чувство на самота.

Подобно чувство на самота може да повлияе негативно не само на психическото, но и на физическото здраве, казва д-р Луис Хаукли от Чикагския университет. В проучването, в което тя участва, са включени основно деца, които се оплакват от чувство на самотност.

До достигане на юношество много от социално изолираните тийнейджъри започват да страдат от депресия и да мислят за самоубийство. Колкото повече такива мисли имат, толкова по-голям е и рискът в последствие да развият сърдечни и сърдечносъдови проблеми. До достигане на 26-годишна възраст те е по-вероятно да имат проблеми с холестерола и високото кръвно налягане или да имат наднормено тегло.

Връзка между физическото здраве и самотата д-р Хаукли е открила и при възрастните хора над 70 години. Тя е установила връзка между интензивността на самотата и познавателните способности, както и скоростта за обработване на информация и паметта.

Източник: life.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.