iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Руснаците ще строят база на луната

Руснаците ще строят база на луната 06_1466514206

Руската космическа агенция "Роскосмос" разработва проект
за създаване на база на Луната, която ще може да събере до 12 астронавти, като целта на съоръжението е основно научна, за експерименти и добив на полезни изкопаеми, предаде БНТ.

Проектът е едва в началните етапи на разработка, но още отсега е ясно че броят на обитателите на първата лунната база няма да е повече от четирима. Според изчисленията на учените от "Роскосмос" тази бройка ще позволи продължителност на първата експедиция от 30 денонощия.

За целта ще е необходимо осигуряването на най-малко 20 кубични метра обитаем обем в съоръжението. Учените вече имат редица скици и примерни планове на тестови модели. Разработени са и компютърни 3-D-модели.

Все още не е избрано място за строителството. Повечето мнения обаче клонят към района на Южния полюс на Луната. Идеята за построяване на лунна база, а на по-късен етап и на лунен полигон е част от инициатива на "Роскосмос" за подробно проучване на земния спътник.

Дългосрочната цел е до средата на века на Луната да има научна база с 12-членен екипаж, който да разполага с всички средства за опознаване на небесното тяло.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.