iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ромите отново избираха булки в Стара Загора

Ромите отново избираха булки в Стара Загора 03_1458461603

По стара традиция ромите калайджии от цяла България се събраха навръх Тодоровден на пазар за булки в Стара Загора, като сглядата тази година се превърна в пъстро модно дефиле. В него освен традиционните пищни рокли в крещящи цветове и изпъстрени с пайети се забелязваха и доста по-стилно и облечени ромки. Някои дори бяха навлекли вечерни черни рокли или делови костюмчета, които странно контрастираха с прашния паркинг край автогарата в града на липите, където през последните години се събират.

Калайджиите опровергаха и твърденията, че момите се купуват, макар да не липсваха договорки за евентуалната зестра на момата. Според най-възрастните обичаят вече отмирал, защото калайджиите ставали все по-малко. "Нашите хора се пръснаха по чужбина, младите не си идват дори за празника", оплакват се по-възрастните.

Белосаните моми, нагиздени с диадеми, бяха сред най-ухажваните.

Много роми се оплакваха, че заради беднотията вече нямало работа и на традиционното събиране само уговаряли бъдещи бракове или празнували вече сключени годежи. Други пък се хвалеха какви добри моми са намерили на предишните събори. С умиление си спомниха и времената, когато по-беличка мома от богат род се продавала на цената на един апартамент. Сега обаче младите се вземали и за символични суми или за пендари само заради традицията. Други пък твърдят, че вече не се искат пари за булките.

78-годишният Иван Колев с гордост разказва, че преди години взел жена си за 200 лв. По този обичай сгодил и петте си дъщери, а и внучките. Сега дошло ред на правнучките и тях на омъжи.

По техен обичай, след като се харесат младите, започва и пазарлъкът. Както повелява старата калайджийска традиция, булката се откупва от родителите й. Родата на жениха и младоженката се договарят колко биха могли да дадат. "През последните години пазарлъкът вече е по-скоро като зестра за младите, отдавна не се дават пари на ръка, единствено се спазарява сватбата. Защото родителите на жениха ще трябва да я платят", разказват младежите.

"Най-важното е да се харесаме с булката, иначе всеки гледа неговата бъдеща жена да е най-красивата, затова се белосват", разказва мургав младеж от Пловдив, който се включва в поредния кючек, вихрещ се на мегдана край автогарата в чест на годежа на поредната двойка калайджии.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.