iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Резнаха крилата на Копаница и Чепино

Резнаха крилата на Копаница и Чепино 01_1390849202

РИОСВ – Перник състави актове на сурвакарските дружини от Копаница и Чепино заради открити крила и пера от малък мишелов /Buteo buteo/ в някои от маските. Птицата е дневна граблива птица от семейство Ястребови и е защитена от закона за биологичното разнообразие.

Фестивалното жури, обаче отказа да дисквалифицира двете групи и дори им даде награди. Известните родни учени в състава му се отнесоха скептично към твърденията на представителите на екоинспекцията, тъй като в актовете липсва конкретика.
„Съобразяваме се с актовете на експертите от РИОСВ, но настояваме да бъдат подетайлни и конкретни. В единия от случаите имаме пера, които могат да дойдат отвсякъде. Не трябва непременно да приписваме вина и в случая нарушение на закона”, коментира казуса доц.д-р Николай Ненов и призова екоинспекторите за по-голяма точност.
Проблемът е там, че законът за биологичното разнообразие забранява да се вземат умрели животни или части от тях, но перата не са части, уточни той.

Освен представители на РИОСВ, за спазването на закона и за наличието на защитени животни в ликовете на маските са следели
стриктно и хора от екоминистерството.

в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.