iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ремонтът на банята излиза скъпо

Ремонтът на банята излиза скъпо 08_1439797137

Банята е важно помещение във всеки дом, като голяма част от хората казват, че тя се е превърнала в любимото им кътче в жилището.

И това не е изненада - там е мястото за релаксиране след дълъг и натоварен ден, за освежаване и отмора. Затова трябва добре да помислим как да я обзаведем, за да ни е по-комфортно при взимането на душ или излежаването във ваната. За да си създадете мечтаната баня обаче, може да ви се наложи да похарчите доста средства, затова е добре да се замислите каква точно сума можете да заделите за нея и да си направите примерен бюджет още преди началото на ремонта. Така ще си спестите излишни нерви и тревоги по възникнали непредвидени разходи. Качествените материали също са от значение.

Изберете плочки с флорални мотиви

Каква ще е атмосферата в банята зависи до голяма степен от облицовката. Най-известният и използван вариант са плочките за баня. Техният плюс е, че са устойчиви на влага. Освен това грижовните домакини се радват и на факта, че обикновено се почистват лесно и бързо. Имате и голям избор, плочките може да са керамични, порцеланови, гранитогресни, теракотени и др. Керамичните плочки се славят като сравнително издръжливи, а освен това обикновено са малко по-евтини от порцелановите и са лесни за рязане и пробиване. Все пак обаче се твърди, че порцелановите плочки са по-здрави. Клиентите често избират порцелана заради неговата нехлъзгава повърхност и здрава структура.

За хубавия вид на специалното помещение е от значение и текстурата на плочките. Продавач-консултантите споделят, че повечето хора залагат на плочки с мека текстура, в светли тонове, за да е банята по-приветлива, "нежна" и красива. Свежите цветове са предпочитани - напоследък най-много се търсят нюанси на светлолилавото, бежовото, жълтото, както и тюркоазенотo и небесносиньото. Бежовото и светлокафявото придават деликатна визия на банята. По-студените, но напоследък модерни цветове - сиво и синьо, се комбинират чудесно с елегантни метални детайли.

Класическите бани с мраморен ефект и ретро мотиви все още са на мода. Плочките с флорални мотиви - големи разцъфнали цветя в ярки цветове на по-светъл фон, създават едно по-романтично настроение. Гранитогрес с дървена текстура правят помещението за къпане по-уютно. Плочките с геометрични принтове също са класика и не бива да бъдат подценявани, те придават стил. Плочките варират много по отношение на цена и качество. В зависимост от марката те се продават между 10,90 лв. и 97 лв. за кв. м. В повечето случаи българите избират обзавеждане за баня според средствата, с които разполагат, а не според това каква е модата, твърдят продавач-консултантите.

Мивка с две корита за голямо семейство

Мивките са сред най-важните за обзавеждането в банята, защото са един от най-използваните артикули там. Хората все още предпочитат класическите цветове - бяло или светлосиво, защото така мръсотията веднага изпъква и се разбира кога е дошло времето за почистване. Относно формата няма някаква тенденция - постоянно се купуват и кръгли, и квадратни, и правоъгълни мивки. При избора на умивалник, най-важно е първо да си дадете отговор на въпроса колко голям искате да е той. Това пък трябва да се съобрази и с размерите на банята и големината на другите аксесоари в нея. Много голяма мивка ще изглежда смешно, ако банята е по-скоро тясна и малка. При положение, че семейството ви е голямо и ако често се заформя опашка, когато стане време за миене на зъби, изберете мивка с две корита, съветват търговци. Обикновено качествените мивки с две корита са малко по-скъпи от традиционните и могат да ви излязат около 200-250 лв. Все по-популярни на пазара стават мивките от полимер. Продавачите често ги наричат новото поколение мивки за баня и кухня. Полимерът е смес от варовик и смола с изключителна якост, издържаща голямо натоварване. Ако искате здрава мивка, която няма да се налага скоро отново да подменяте, изберете полимерна. Тези мивки много трудно могат да бъдат счупени за разлика от порцелана който се пука лесно. В полимерните мивки не се появяват привичните за порцелана и познати ни на всички малки тънки пукнатини наричани пори, в които се трупат бактерии и мръсотия. Ако пък искате да заложите на стъклена мивка, трябва да се обърнете внимание на качеството на стъклото. Материалът е крехък и е по-добре е да се избере по-скъп вариант, така че да не ви се наложи скоро да купувате друга. Класиката - порцеланов умивалник с плот, където могат да се нареждат паста за зъби, четки за зъби, сапунерки и т.н., е сред най-търсените. Повечето пъти мястото обаче така или иначе не стига и хората купуват малки шкафчета за баня, които е най-подходящо да поставите под или над мивката, съветват специалистите. Над мивката е най-подходящото място и за голямо огледало. Най-хитовите са огледалата с вградено тъч осветление и са от 200 лв. до 400 лв. Ако пък предпочитате традиционните огледала, ще трябва да се бръкнете с не повече от 50 лв. Дребните аксесоари за баня се избират последни, но не са по-малко важни. Удобно е да се закупи комплект аксесоари за баня, който включва закачалка, сапунерка, поставка за чаша, ринг, хавлийник, поставка за тоалетна чиния, отколкото да се търсят всички тези неща поотделно. Такива комплекти са от 35 лв. до 50 лв. Дозатори за течни сапуни има и за 10 лв, и за 79 лв. Кошчетата за баня са често търсени, като цените им са от 10 лв. до 50 лв.

Рядко се търсят отделно бидета или писоари, WC комплектът е предпочитан. Той може да бъде закупен както за 200 лв., така и за 1200 лв., ако е дизайнерски модел.

Ако говорим пък за осветление, най-използвани сега са луните за вграждане. Може да ги намерите в магазините за около 7-8 лв.

Да си направим СПА

За да си починете наистина качествено и да ви е по-комфортно, не се колебайте, а превърнете банята в истински СПА център. Ако банята ви е по-голяма, поставете в нея вана. Няма по-добър начин за релаксация от "киснене" във ваната през почивните дни. Стандартните вани не са толкова популярни на пазара, все по-търсени са хидромасажните. Ваните с екстри като аеромасаж, хидромасаж, радио, декоративно осветление (хромотерапия) са най-често в границите от 1000 лв. до 3000 лв. Понякога идва дилемата какво е по-добре да се сложи - вана или душ кабина, защото едва ли има място и за двете. Ще намерите всякакви по форма кабини - овални, квадратни, правоъгълни, като квадратните са най-харесвани. Някои са с отваряеми, а други с плъзгащи се врати. Цените варират от 190 лв. до 3000 лв. По-скъпите предлагат различни екстри - декоративни осветления, радио, масажьори, парни бани и т.н. Най-актуални в момента са мултифункционалните хидромасажни душ кабини с компютърен панел и парогенератор. В такава кабина съвсем спокойно може да използвате вградено радио, CD, телефон и ефектно осветление. За още по-голямо удобство разнообразните функции на различните хидромасажни душ кабини имат възможност да се контролират с дистанционно управление.

Модерни са душовете с термостатична батерия. Интересното при тях е, че можете да настроите желаната температура, преди да пуснете водата.

Друга екстра, която може да поставите в банята, за да създава повече настроение, са керамичните картини - пейзажи или абстракция. Предимството им е, че са подходящи за мокри помещения и кухни, защото влагата и изпаренията няма да ги повредят. Освен това картините приличат на прозорци и така оптически разширяват помещението.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.