iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Реабилитират лютата чушка

Реабилитират лютата чушка 08_1439198836

Едно време бабите и дядовците ни не са сядали на масата без люта чушка и са се радвали на отлично здраве, като и днес учените са на път да реабилитират огнените пиперки след серия от научни изследвания.

Най-голямото проучване по темата наскоро приключи в Китай и в него са взели участие 487 375 души. Те били на възраст от 30 до 79 години и подбрани от различни краища на Поднебесната империя, където лютото е на почит типично по азиатски.

В продължение на 7 години хората били наблюдавани, а 20 024 от тях починали по различни причини. Установено било, че тези, които редовно консумират с храната си огнени пиперки, живеят с 10 процента по-дълго, отколкото враговете на пикантното. В частност феновете на чилито се оказали с по-здрави сърца, бял дроб, по-рядко се разболявали от рак или диабет, съобщава CBC.

Известно е, че лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Особено полезни са за сърцето - пиперките са богати на витамин А и С, които заздравяват стените на съдовете.

Много проучвания сочат, че редовната консумация на чили и къри понижава риска от ракови заболявания. "Виновник" за това е капсаицинът, който потиска растежа на раковите клетки.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.