iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разкриха къде е изчезнало смоленското злато

Разкриха къде е изчезнало смоленското злато 09_1441785608

Разкриха тайната на смоленското злато, изчезнало през 1941 г. при евакуация от Смоленск в Москва, като немски инженер, пожелал анонимност, твърди, че с помощта на геодезически радар е определил точното местонахождение на камионите със съкровището.

Адвокатът на неизвестния откривател Михаел Кантор заявява, че златото се намира под руския град Вязма, който е на 175 км от Смоленск. Вестникът пише, че става дума за около 100 тона злато.

Легендата гласи, че през юли 1941 г. малко преди началото на немската окупация от смоленската банка с камиони в посока Вязма били изнесени всички ценности – златни и сребърни кюлчета, монети от скъпоценни метали, банкноти. В района на Соловьовия мост колоната обаче била обстреляна, като някои твърдят, че и до днес там се намират златни монети. В. „Росийская газета” пише, че съпровождащите съкровището загубили надежда, че ще си измъкнат от засадата, затова изгорили книжните пари и скрили ценностите. Днес след толкова години немският инженер твърди, че е открил камионите трезори в подземните мини на Вязменския район на дълбочина между 15 и 17 метра. Адвокатът Кантор разкрива, че скривалищата са две – в едното имало пет камиона, а в другото – шест. Юристът обяви, че в близко време клиентът му ще предостави доказателства за местонахождението на съкровището.

В същото време руски етнографи смятат, че сведенията за съществуването на ценностите са мит. По думите на директорката на историческия музей на Вязма Олга Селявина няма документални потвърждения за смоленското злато, уж скрито по време на Великата Отечествена война.

Според нея липсва дори примерна представа за какви тунели или мини може да става дума. Независимо от твърденията на специалистите обаче легендата на съкровището битува и до днес и не дава покой на златотърсачите.

От началото на лятото досега това е втората недоказана находка с подобен мащаб. В края на август т.г. пресата съобщи, че в Полша е открит нацистки влак трезор от времето на Втората световна, в който германците най-вероятно са превозвали злато. Официална Варшава заяви, че показанията от радара са потвърдили наличието на брониран влак под земята в района на град Валбжих.

Композицията потенциално се намира в подземния нацистки комплекс, познат под името Ризе. От документи от Втората световна вой-на става ясно, че през 1945 г. по време на отстъплението си от Силезия нацистите наистина са изнесли от Бреслау (днес Вроцлав) с брониран влак около 300 тона злато. Журналистът Том Бауър пък смята, че в нацисткия трен може да се намира легендарната Кехлибарена стая на цар Петър I, която се оценява на 380 млн. долара.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.