iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ракията се използва и за лечение

Ракията се използва и за лечение 02_1422887858

Ракията може да ви послужи и като отлично лекарство от домашната аптечка. Ето какво може да лекувате с ракия.

За здравословните ползи на ракията

Ракията има антисептично, антивирусно и антибактериално действие, което я прави отличен природен лек. Тя се използва най-често при заболявания на дихателните пътища като бронхит, при възпалени сливици, болно гърло и остра кашлица. Ракията помага и при ангина, тъй като сгрява гърлото и успокоява кашлицата.

При температура се правят компреси на болния, за да може той да се изпоти и да изхвърли токсините от организма. Ракията се използва и за разтривки при ревматизъм, шипове и болки в ставите.

Според бабините рецепти напоен тампон с ракия се слага в носа за лекуване на хрема и запушен нос. Някои използват напитката и за стоматологични проблеми като подути венци и зъбобол, тъй като намалява дискомфорта.

Пиенето на 50г ракия дневно също има полезно действие за организма. Умерената консумация на напитката подобрява кръвното налягане, заздравява стените на кръвоносните съдове и се бори с лошия холестерол.

Освен като традиционна алкохолна напитка, задължителна за българската трапеза, ракията може да ви послужи и като отлично лекарство от домашната аптечка. Вижте какво може да лекувате с ракия.

При болни сливици
В 250мл домашна ракия се добавят 125г мед и щипка нишадър. Сместа се затопля, докато медът се разтвори, и се прави гаргара 3 пъти дневно.

При простуда
В 250мл силна ракия се разтварят 15г камфор и преди сън се прави разтривка на болния със сместа. След това трябва да изпие една чаша горещ чай и да се завие с дебели одеяла, за да се изпоти.

Компрес с ракия и черен пипер
Разстлан памук се напоява внимателно с ракия и се поръсва с черен пипер. Увива се около гърлото и се покрива отгоре с вълнен шал. Оставя се така да престои за една нощ.

Компресите с ракия не се препоръчват на бременни, кърмачета и малки деца. Освен това ако правите компрес ракия на гърдите, никога не го слагайте върху сърцето.

При шипове
В 500мл ракия се киснат 4 едри цвята от кестен. Лекарството се държи 20 дни на тъмно и хладно. След това се използва за масаж на болните участъци.

При болки в ставите
В 500мл ракия се киснат 30 цвята от глухарче и се оставят на слънце за около 10 дни. След това сместа се прецежда и настойката се използва за масаж на болните стави.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.