iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пуснаха на свобода близо 700 костенурки на територията на областите Перник и Кюстендил

Пуснаха на свобода близо 700 костенурки на територията на областите Перник и Кюстендил 08_1439794064

Близо 700 костенурки, задържани при опит за нелегалното им изнасяне извън Европа, са пуснати на територията на областите Перник и Кюстендил, като пратката е спряна на границата с Унгария.

Освободените костенурки са 686 на брой, съобщиха от РИОСВ- Перник. Те не са били уловени на наша територия. Събирани са в района на Балканския полуостров, предимно в Македония и Сърбия, но са предадени на българските власти, тъй като у нас видът е на изчезване, обясни шефът на екоинспекцията Пламен Ангелов.

Освобождаването им е извършено по писмо на МОСВ, с участие на министерството и на експерти от спасителен център за диви животни в унгарския град Сегед. В миналото широко разпространени на територията на България, днес сухоземните костенурки са световно застрашени видове, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Три бебета-орлета спасиха еколозите в Перник. Малките птичета са от вида Керкенез и са били намерени на полето в землището на пернишкото село Драгичево. За бедстващите птичета е подаден сигнал на зеления телефон на РИОСВ. Екземплярите са изпратени за доотглеждане във ветеринарна клиника в София. Спасени са още ранено малко щъркелче в ковачевското село Егълница, както и ранен щъркел, намерен в базата на „Гражданска защита” в пернишкия квартал "Калкас". Двете птици също са изпратени за лечение в столична ветеринарна клиника.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.