iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проучване: Президентите и премиерите остаряват по-бързо от нормалното

Проучване: Президентите и премиерите остаряват по-бързо от нормалното 12_1450275342

Президентите и премиерите остаряват по-бързо от нормалното и стресът в работата отнема почти 3 г. от живота им. Това установи изследване.

Лекари анализирали колко живеят лидерите в 17 държави, включително Великобритания, Канада, Франция, Германия и САЩ, след като приключва мандата им, в сравнение с изгубилите изборите кандидати, както и спрямо очакваната продължителност на живота на представителите на същия пол и възраст. Съдбата на 279 държавни глави и 261 неуспели кандидати показа, че бившите държавни ръководители живеят почти три години по-малко от очакваното.

"Да живееш няколко години по-малко е доста значимо. Вероятно лидерите усещат националните приоритети като много по-належащи от правилното хранене и спортуването", казва д-р Анупам Джена от Харвардското медицинско училище. Той добавя, че бившият американски президент Бил Клинтън казвал как слабостта му към бързата храна може да е довела до "избиване на стреса с ядене". След края на мандата Клинтън претърпя операция за поставяне на байпас, отслабна и каза, че се опитал да стане веган, за да поправи щетите върху сърдечно-съдовата си система.

Според други учени американските президенти живеят по-дълго от избирателите. Резултатите от изследването на Джей Олхански от университета на Илинойс в Чикаго показват, че бившите главнокомандващи имат по-дълга продължителност на живота от средната. Причините за това са, че са високо образовани, богати и имат достъп до по-добро здравеопазване. Изследване на смъртността сред около 5000 британски депутати пък установява, че те живеят повече от общото население. Смъртността сред тях е с 28% по-ниска, отколкото на избирателите им.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.