iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пролетният грип идва с кашлица и умора

Пролетният грип идва с кашлица и умора 04_1428652002

Първите признаци на пролетния грип са суха мъчителна кашлица, както и липса на тонус, и сили за живот. През последните дни се увеличават болните от грипа лавинообразно, без статистиката да отчита това.

Сутрин в градския транспорт в столицата освен досадното звънене на мобифоните, ще чуете поне 3-4-ма души, които подкашлят – на кратки серии и повърхностно. В офисите всеки втори е болен, кашля и обяснява, че минала седмица детето му било болно, спрели го от детска градина, а сега и двамата родители са болни и едва се влачат.

Кашлицата е в началото. Тя е суха и се явява на пристъпи. Започва безобидно – сякаш гърлото е пресъхнало от климатика в офиса. Опитите за прочистване обаче не водят до резултат. Кашлицата продължава, а ден-два след това се явяват болки в гърлото и хрема. Гласът пада и състоянието рязко се влошава. Температурата може да се качи, но може и въобще да не надвиши 37,7.
И без температура състоянието е мъчително и принуждава човек да остане на легло.

„В момента ни разболява грипен вирус В, а не както бях прогнозите, че ще е актуален и водещ грипен вирус А. Интересно е, че тази година грипната епидемия започна с увеличаване на бройката болни с грип В, и сега, в края на сезона, отново 70 процента от болните са с грипен вирус В, а едва 30% се дължат на вирус А”, обяснява за "Монитор" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предаде БЛИЦ.

Заедно с него заради променливото време се множат и парагрипните вируси Не е ясно кой от тях е причина за увеличаване на болните и то в този сезон, в който обичайно дори „опашката” на грипната вълна се е стопила.

Парагрипните респираторни вируси са опасни най-вече за по-възрастните хора, които имат болно сърце, хронични заболявания на белите дробове, бъбреците и ендокринните жлези. Те са особено неблагоприятни и за малките деца. Вирусите обичайно се активизират, когато времето е променливо и в преходните сезони. Те са над 200 разновидности. Най-голямо е семейството на риновирусите. Те се размножават изключително бързо и са силно прилепчиви и се предават не само по капков път, но и при контакт с ръцете.

Те са особено устойчиви в околната среда. Могат да се предадат чрез ръкостискане, неизмити ръце, пипане на телефонна слушалка, върху която при кихане са останали следи. Това се доказа през последните години. Те поразяват горните дихателни пътища и носната лигавица и предизвикват синузит и гърлобол.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.