iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Природозащитници спасиха прилепи в Минната дирекция

Природозащитници спасиха прилепи в Минната дирекция 01_1421395447

30 прилепа от вида Ръждив вечерник (Nyctalus noctula) бяха спасени от природозащитници в Минната дирекция в Перник. Експертите от РИОСВ в града са открили и 54 умрели животинки.

Отидохме за 3 – 4 прилепа, а се отвори адът, споделя във Фейсбук Константин Михайлов от групата „Дивите животни”.

Няколко случайни снимки в група за Перник във Фейсбук вдигат на крак природозащитниците от „Дивите животни”. Фотосите показват няколко прилепа, които се борят да излязат от помещение на Минната дирекция в Перник. Решението е взето моментално – ще се действа веднага.

За да бъде спасителната мисия законова, е нужно съдействието на Регионалната инспекция за околна среда и води /РИОСВ/ в Перник. Оттам реагират веднага и скоро всички са на място – в Минната дирекция.

След известни обяснения вратата на изоставеното помещение е отключена и се отваря…адът, споделят очевидци. „Миризмата е ужасна. Десетки прилепи, заклещени в капана на прозорците се борят безуспешно да излязат, пищейки. Голяма част от животните вече са мъртви, а от разлагащите се трупове излизат червеи. Обезумелите от жажда и глад все още живи животни се мъчат със сетни сили да изпълзят, но са между два прозореца и нямат никакъв шанс”, пишат в социалната мрежа от „Дивите животни”.

Предполага се, че прилепите са влезли да зимуват в стаята през счупен прозорец, но когато времето се е затоплило слънцето ги е напекло, те са се разбудили. Не са могли да намерят спасителен път и от жажда и глад са изпопадали в пространството между двете стъкла на дограмата без да има къде да се скрият. Това е бил техният жесток капан.

Природозащитниците веднага са дали вода и храна на животинките, които пили като безумни, а след като се успокоили, били транспортирани до ветеринарна клиника в София. Там били прегледани и получили подкрепителен разтвор от витамини и електролити. Природолюбителите от „Дивите Животни” ще се грижат за тях до идването на пролетта.

Групата „Дивите Животни” изказва огромната си благодарност на РИОСВ-Перник за светкавичната реакция, благодарение на която са спасени 30 прилепи. Благодарност е отправена към Kristian Fox, публикувал снимките, и към Елица Енева, тагнала човек от „Дивите Животни”, за да разберат за този случай.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.