iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Причините за затлъстяването са в подсъзнанието

Причините за затлъстяването са в подсъзнанието 01_1452581771

Според учени от Ексетърския университет причините за преяждането и неизбежното затлъстяване след това се крият не другаде, а в човешкото подсъзнание. Според учените отговорността за трупането на тлъстини носи еволюционния механизъм.

Резултатите от изследванията, проведени от британските учени, сочат, че в миналото на човечеството наднорменото тегло не е представлявало заплаха за оцеляването.

Излишната „стройност“ е доста по-опасно. Тялото особено старателно е трупало мазнини през зимния период, когато храната е била не толкова достъпна в естествени природни условия. „Това обяснява причината за по-обилното хапване, към което хората посягат не само през празниците, но и изобщо в студеното време на годината, а обещанията след новогодишното плюскане да се ограничим в яденето са нищо повече от празни приказки“, твърдят авторите на научния труд.

Освен влиянието на генетичната памет, изследователите отбелязват съществуването на отслабването на еволюционния процес на контрола на апетита. С помощта на компютърно моделиране учените се опитали да изяснят оптималното тегло на тялото и връзката на неговото покачване с мозъчната дейност. Оказва се, че при загубата на тегло организмът закономерно реагира с желание за ядене, но не реагира на преяждането. „Би трябвало механиката на еволюционния процес да ни даде да разберем, кога организмът има нужда от храна. Вместо това обаче, в условията на „изкуствено“ хранене, богато на захар и има по-привлекателен вкус, този контрол, зададен еволюционно, е отслабен. Съвременната храна с вкусови добавки се оказва по-силна от еволюцията и защитните механизми за количеството на поеманата храна престава да работи“, констатира един от авторите на изследването Андрю Хигинсън.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.