iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Причината за срутването в Перник не била в незаконното копаене на въглища

Причината за срутването в Перник не била в незаконното копаене на въглища

Според първоначални данни от анализ на експерти от Министерството на енергетиката, причината за свлачището в Перник не е незаконен добив на въглища. Това съобщи заместник-министър Жечо Станков, като според него това по никакъв начин не означава, че Министерството на енергетиката се опитва да прехвърли към някой отговорността, напротив.

В земните недра, предвид зимните месеци и пролетните месеци има голямо наслагване и на вода, трябва да се установи първичният източник, ако има такъв, и тази вода да бъде обхваната.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че 683 хиляди лева от проекта за рекултивация на "Мини Перник" ще бъдат пренасочени веднага за укрепване на района на свлачището. Пукнатината продължава да се увеличава, посочи Лукарски:
Добивът в "Мини Перник" е спрян от 1956 година специално в този участък и в тази галерия, където се е получило свлачище, причинено от незаконен добив, който се осъществява по, ако искате да използвам думата, най-грубия начин като се копае отгоре. Пластовете на мините на откритите рудници в Перник, които са свързани с въгледобив, все още имат достатъчно въглища и тези граждани, които осъществяват незаконния въгледобив, го осъществяват доста често, копаейки отгоре директно през земната кора.

Жечо Станков обясни, че на парламента ще бъдат предложени законодателни промени, които предвиждат санкции и затвор за незаконен добив на всякакъв вид подземни богатства.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.