iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


При грип може да се лекуваме с етерични масла

При грип може да се лекуваме с етерични масла 12_1450334806

В сезона на грипа има и приятни освен ефективни начини за профилактика и първи действия при започнала инфекция, като все повече хора се възползват от силата на етеричните масла. Разширява се и достъпът до висококачествени продукти в тази област.

Етеричните масла са чудесна природна алтернатива на масово използваните синтетични лекарства, в повечето случаи без странични действия и с многостранно действие, казва д-р Даниела Карабелова, която практикува холистична медицина. Всяко масло има в известна степен антивирусен и антибактериален ефект и противовъзпалително действие. Всички те са антиоксиданти, повлияват психоемоционалната сфера, метаболизма и т.н. Рискът от алергии е наистина малък - в сериозните източници се споменава 0,1%. Ако маслата са добити от чисти източници, той се свежда до незначителен, уточнява д-р Карабелова.

Етеричните масла са жива субстанция - съдържат до 800 мастноразтворими органични вещества. Това са нискомолекулни съединения, които имат изключително високо проникваща способност и това ни позволява чрез тях да въздействаме не само на горните слоеве на кожата, но и на подкожната мастна тъкан, на кръвоносните съдове, обяснява лекарката. Това ги прави високоефективни.

Точно за есенно-зимния сезон е формулирана серията биопродукти “Аромафорс” анти-грип на белгийския производител “Пранаром”. Тя предлага различни форми - капки, спрей за нос, сироп за кашлица, спрей за гърло, балсам за леко дишане, дезинфекциращ спрей, антибактериален спрей за въздух, таблетки за смучене, капсули “Олеокапс 1” за подпомагане функцията на ушите, носа и гърлото. Балсамът е съставен така, че да се използва и при бебета.

“Пранаром” е сертифициран производител на висококачествени и напълно безвредни етерични масла, като предлага над 65 различни мономасла. Името не е случайно - “прана” е понятието за позитивната жизнена сила (от санскрит), или ци в китайската медицина, а “аром” идва от аромат. Има собствени офиси в Белгия, Франция и Испания, а сред клиентите са водещи производители на парфюмерия и козметика.

В крайния продукт няма пестициди, хербициди или други токсични или вредни добавки и това е доказано в сертифициращите лаборатории на “Пранаром” и други лаборатории. За всяка част от добива и производството на маслото е спазен технологичният процес, така че крайният продукт е безвреден и със запазени лечебни свойства или пълноценност на молекулите, обясняват от компанията. Маслото от лавандула например се прилага срещу крампи и белези по кожата, освен това успокоява и създава настроение.

Етеричните масла първо чрез аромата си могат да променят поведенческите реакции на човека. Поет чрез вдишване, ароматът на маслото преминава през обонятелните луковици и достига до центъра на обонянието в лимбичната система. Най-сложната мозъчна структура отговаря за определящи активността ни неща като сърцебиенето, съня, артериалното налягане, усещането за тонус, енергия и др. Тя отговаря и за спомените, а голяма част от тях са свързани с аромати - уханието на кафе с асоциацията за удоволствие и релакс веднага активира отделянето на ендорфини у хората, които го обичат. Ароматите влияят мощно върху човешката същност и това е едното направление, по което действат етеричните масла.

Противогрипната комбинация “Аромафорс” под формата на капки е подходяща за прием през устата - върху кубче захар или лъжичка мед например, за фрикции и масаж, за аромадифузия, за топла ваничка за стъпалата. Съдържа биомаслата лавандин, хо, евкалипт, ниаули, розмарин, мента, равенсара, карамфил, чаено дърво. Всички са с мощно противовирусно действие.

Етеричните масла се състоят от молекули, чувствителни на висока температура. Тя може да ги разруши и при нагряване маслата губят лечебните си свойства. Затова са създадени ултразвукови дифузори, които изпаряват маслата по съхраняващ начин - помещението се насища с водни капчици, които носят ароматите.

В моя кабинет винаги е включен аромадифузор, пациентите казват, че действа успокояващо като в спа център, казва д-р Карабелова.

Молекулите на етеричните масла са като тези на лекарствата, само че създадени от природата. Сред тях са терпени, алкохоли и много други, които в организма действат като лекарство от естествен произход. Те са най-мощното оръжие на фитотерапията, защото в най-малък обем има най-концентриран антивирусен, антибактериален, антигъбичен състав. По този начин те косвено укрепват имунитета.

Маслата на “Пранаром” са хемотипни - така се означава наличието на доминантна молекула в пробата. Коя ще е тя, се определя от почвата, биотопа включително насекомите, и слънцегреенето. Изследвания на 3 проби една и съща молекула от един и същ орган на растението показват, че във всяка доминира различно активно вещество. Обяснението е, че според различните природни условия растението е развило специфични защитни средства срещу мъхове, гъбички, вредители, вируси, бактерии и др. Природата ни е дала естествени антибиотици, които действат при синузит, ларингит, хрема. Чаеното дърво например е изключително активно срещу вирусите и това е било известно на аборигените още преди столетия.

Когато детето си идва от училище с хрема, зачервени очи, студени тръпки, веднага може да се направи фрикция на гърдите и стъпалата с комбинацията “Аромафорс” за стопиране на инфекцията, съветват лекари.

Използвам етеричните масла изключително много във всекидневната си практика и в семейството, казва д-р Карабелова. Когато са от качествени производители, те може да се използват и вътрешно - например висококачествено пречистено масло от чаено дърво може да се приема по 1 капка всеки ден като природен антибиотик в грипния сезон. Инхалацията с етерични масла, главно евкалипт, равенсара, розмарин действа профилактично. Подходящи са и при остра вирусна инфекция, както и ваничките с топла вода с масла, масаж или баня. Чудесна работа върши и приемът през устата на по-чести интервали - на всеки 2 часа.

Някои от маслата са приложими и при деца над 3-годишна възраст в съответната редуцирана доза. По-щадящите методи също са отличен избор: аромадифузия, масаж с етерично масло, разредено в базово масло и др.

С цел предпазване в грипния сезон човек може да накапва по 1-2 капки етерични масла на ревера си - те не зацапват и не оставят следи, или на порести камъчета на бюрото си в офиса, препоръчва д-р Карабелова. Особено подходящи са евкалипт, розмарин, мента, чаено дърво, карамфил, които са силно противовирусни. В работните помещения също е добре да се включват аромадифузори поне по 2 часа сутрин и следобед, като дозата е 1-2 капки на 5 кв. метра площ, препоръчва д-р Карабелова. Те пречистват, овлажняват, йонизират въздуха и създават приятна атмосфера.

Това е един от най-универсалните аромадифузори в действие. Използва се и за бебета.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.