iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През 2020 г. всички трябва да имаме достъп до Интернет

През 2020 г. всички трябва да имаме достъп до Интернет 11_1415881785

През 2020 г. всички граждани на Европа, включително и българите, трябва да имат бърз достъп в Интернет.

За да го постигне, Европейският съюз за първи път ще наруши практиката си да отпуска пари по проекти чрез националните правителства и лично ще разпределя средствата. Прави го, защото след 6 години 100% от домакинствата трябва да могат да ползват интернет със скорост 30 Mb/s. А за 50% от тях скоростта ще минава 100 Mb/s.

Тази европейска директива събра вчера на годишна среща кабелните и сателитните оператори у нас. В тяхната асоциация членуват и телекомите, тъй като на практика всички те отдавна предлагат услуги 3 в едно - телефон, телевизия и интернет. В дискусиите се включиха и шефовете на най-големите телевизии - Павел Станчев от Би Ти Ви и Дидие Щосел от Нова тв, тъй като интернет с подобна скорост със сигурност ще промени и гледането на телевизия.

В момента в ЕС 7% от европейските домакинства ползват над 30 Mb/s, а по-малко от 2% - над 100 Mb/s. В големите градове

у нас скоростта

е по-висока от

средната за ЕС,

но извън тях рязко спада много под средните стойности, обясни Димитър Радев, председател на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО).

У нас достъпът до широколентов интернет през 2013 г. е почти 19,5% за връзка над 2 Mb/s. Той обаче нараства бавно, за една година се е увеличил едва с 0,7%.

Широколентовият достъп (Broadband) е общоприет термин за високоскоростна връзка с интернет. За да улесни изграждането му, ЕС ще насочва директно структурните фондове. Прави го, за да се прескочат бюрократичните бавни процедури, тъй като изпълнението трябва да е до 2020 г.

Всички комуникационни оператори ще могат да кандидатстват за финансиране. Пари няма да се отпускат за силно развити региони, където пазарът е конкурентен. Например София и големите градове, в които вече присъства всичко, измислено като технологии. Парите са европейската помощ за малките населени места, където няма много хора, нито достатъчно работа, нито голяма клиентела. Т.е. няма гарантирани печалби, поради което частните компании ги подминават.

Така или иначе интернет вероятно ще достигне навсякъде, както това направи и цифровизацията, която спря аналоговия сигнал у нас на 30 септември 2013 г.

И тогава може би ще промени тв пазара, така както се случи с музикалния и филмовия бизнес. Емпетройките и торентите позволиха огромен и свободен достъп до музика и филми. Сега стриймингът и високата скорост на интернет ще осигурят

жива телевизия

в реално време

на всякакво устройство

Достатъчно е един човек да има достъп до тв програма, да я свърже с интернет и да я пръсне там в реално време, казва Радев. Досега според него телевизиите имаха защитен механизъм срещу пиратството, тъй като е нужно време да намериш конкретното съдържание, да го свалиш и чак тогава да го гледаш, когато ти е удобно. Тази времева разлика вече няма да съществува.

Това пиратство може да се превърне в изключително сериозен проблем за телевизиите, защото не се третира като кражба на съдържание, а като стриймвана програма, смята Димитър Радев.

Вероятно това ще доведе до преосмисляне на законодателството в медийната област. Разделението между ефирни и кабелни телевизии, което става все по-малко видимо благодарение на цифровизацията, ще изчезне съвсем в дебрите на интернет.

Затова пък ще разцъфнат нов вид платформи, които доставят съдържание до клиента и на практика действат като виртуален кабелен или сателитен оператор. “Нетфликс” е подобна платформа, която вече има милиони потребители, но засега не е представена у нас.

Предвижданията на експертите са, че продуцентът ще трябва да мисли на кого и с какви ограничения да даде програмата си. Според модела досега една телевизия създава една програма, договаря се с кабелен или сателитен оператор да се излъчва през неговата платформа, той я препродава на крайния клиент и накрая парите се разпределят между оператора и телевизията. В бъдеще обаче могат да се появят нови конкуренти за това съдържание и да наддават за него, след което ще го разпространяват чрез интернет, прогнозира Радев. Така, както от години се случва в спорта, където цените за световните първенства стремглаво растат.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.