iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През 1953 г. са планирали трамвай да свързва центъра на Перник с квартал "Изток"

През 1953 г. са планирали трамвай да свързва центъра на Перник с квартал "Изток" 07_1406110684

По градоустройствен план, изготвен през 1953 година, е било планирано трамвай да свързва центъра на Перник с квартал "Изток".

Маршрутът е трябвало да минава по широк павиран път, пишат от Държавен архив - Перник.

"Основите на днешния квартал Изток, намиращ се в източния район на Димитрово (Перник), се полагат в долината на река Струма през 1953 г., между селата Църнел и Мошино. Това става след като е пуснат в експлоатация завод „Ленин”.

В квартала, който израства край завода трябва да живеят 50000 души. Първоначално са пуснати 15 жилищни блока, „красиви и бели, наредени като нагиздени моми на хоро”. В тях са настанени жителите на бившите села Крапец и Витошко. По проект в него е предвидено да се изградят и жилища за работниците от ДМП „Г. Димитров” и ЦОФ, голямо средно училище и детски домове, магазини, ресторанти, бани и др.

Широки, светли и озеленени улици трябва да разделят квартала на 11 микрорайона. Предвидено е във всеки от тях да има вътрешен парк, а между широкия крайречен булевард и жп линията да се оформи обширен парк за отдих с изкуствени езера за воден и кънки-спорт.

Парк трябва да има и в източния край, зад последната улица, която покрива Бучински път, където да се изгради обширен спортен комплекс с футболни игрища, площадки за волейбол и баскетбол, кортове за тенис и др. По новия градоустройствен план се предвижда широк павиран магистрален път, по който ще се движат трамвайни и тролейбусни коли, предназначен да свързва Димитрово - Изток с Димитрово (Перник). Широка алея минава през красив мост над реката в централния парк и свързва централната гара на квартала (гара “Метал”) с Дома на техниката. От площада, на изток, към спортния стадион излиза централен булевард, застроен със стройни четириетажни жилища и обществени сгради, с широки и светли, примамващи окото витрини на магазини, разположени в първите етажи.

Така трябва да изглежда новият град Димитрово – Изток.", гласят документи съхранявани в Държавен архив – Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.