iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правила за по-добър сън

Правила за по-добър сън 04_1460008779

За да запазим здравето си в съвременния забързан, стресов и същевременно застоял начин на живот, важен фактор е грижата за добрия сън, като спокойни сънища можем да си осигурим само ако спазваме няколко простички правила. Вижте какво не трябва да правим преди лягане, за да се озовем бързо и за дълго в страната на сънищата, пише "Индипендънт". Ето 7 неща, които пречат на съня ни:

1. Мобилният телефон

Редица изследователи са категорични, че взирането в синьо-белите светлини на екрана на компютъра, телефона или таблета пречи на мозъка ни да освобождава хормона мелатонин. А той "известява" тялото ни, че е време за лягане. Ето защо използването на електронни устройства вечер ще ни попречи да заспим.

2. Приспивателните

Само за един месец около 4% от американците на 20-годишна възраст са използвали рецепта за приспивателни през 2013 г., сочи проучване на Центъра за превенция и контрол на заразните заболявания. Според Патрик Фулър от Харвард, специалист по изучаване на съня, повечето хора нямат нужда от приспивателните и трябва да се борят с безсънието си по други начини. Той е на мнение, че повечето хора всъщност не страдат от безсъние и приемането на приспивателни няма да разреши проблема им, а напротив - може да доведе до редица неприятни странични ефекти и дори пристрастяване към лекарствата.

3. Алкохолът

Чашка или две алкохол вечер ще ми помогне да заспя по-лесно, си мислят мнозина. Учените обаче не са на същото мнение. Алкохолът може да ни попречи да заспим, тъй като организмът ни започва да го преработва през втората половина на нощта. Ето защо може да се събудим уморени, а не отпочинали. Изследванията показват, че пиенето на алкохол преди лягане разстройва фазата на съня, наречена "бързо движение на очите", през която всъщност сънуваме и е най-важна за поддържане на паметта и концентрацията.

4. Работата в леглото

Трябва да запазим спалнята ни само за сън и за креватни забавления, съветват експертите. Иначе няма да я свързваме подсъзнателно с почивка и отдих и ще ни е по-трудно да заспиваме.

5. Кафето след 17 ч

Употребата на 400 милиграма кофеин нарушава съня дори след 18 часа, показват нови проучвания. Доказано е, че хората, които пият кафе 6 часа преди лягане, спят с час по-малко в сравнение с дните, в които не са го правили. Ето защо, ако си лягаме в 24 ч, не трябва да пием кафе 6 часа преди това, а последната кофеинова напитка трябва да изпием в 17 ч.

6. Мазната храна

С храненето преди лягане ще навредим не само на количеството на съня ни, но и на неговото качество. Приемът на мазни и тежки храни преди спане намалява времетраенето на фазата на съня, наречена "бързо движение на очите". Това е последната и най-активна фаза, когато сънуваме. Ако ни гони глад късно вечер, е по-добре да хапнем нещо леко като салата или постно зеленчуково ястие, а не мазна храна, препоръчват експертите.

7. Тренировките

Когато нямаме възможност да отделим време за физически упражнения сутрин преди работа, най-логично ни изглежда да тренираме вечерта. Това обаче не е добър вариант. Според експертите трябва да избягвате изморителните тренировки вечерта. Защото температурата на тялото ни се увеличава по време на кардио и впоследствие ни пречи да заспим. Затова ако не можем да ставаме по-рано и да тренираме сутрин, е по-добре да заменим силовите тренировки и кардиото с йога или стречинг.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.