iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Появи се нов танцов стил

Появи се нов танцов стил 04_1429514926

Има нов атрактивен танцов стил, който съчетава движения, характерни за българските народни танци и за хип-хопа, като идеята се роди в школите “Майсторите на танца”, където хора на всякаква възраст се обучават в различни стилове танци.

Хореографите нарекоха новия стил Хоп-троп. Ръководител на първата формация по Хоп-троп е финалистът от “България търси талант”, който очарова публиката с уникалния си танцов стил, Павлин Томов. Дебютът на младата формация се състоя в рамките на пролетния концерт на школите по танци “Майсторите на танца”, който събра многобройна публика и над сто участници на открито пред Двореца на културата в Перник. Идеята за създаването на новия танцов стил се родила преди няколко месеца, но на хореографите и танцьорите им било нужно известно време, за да осмислят идеята и да създадат първите си атрактивни хореографии. “Движенията, характерни за българските народни танци са много разнообразни и темпераментни и неочаквано подходящо се съчетават с динамиката на хип-хопа. Това е чудесна възможност на основата на българския фолклор да се създадат атрактивни и модерни танци, които да бъдат интересни не само за българската публика, но и по света.”, смятат Майсторите на танца.

Уникалното изпълнение на първите Хоп-троп танцьори видя за първи път публиката в Перник, но Майсторите на танца възнамеряват да презентират и популяризират новия стил из цялата страна и зад граница по време на многобройните си участия, в които от години умело съчетават традиционни български народни танци и стилизиран фолклор с модерно звучене и визия.

В тазгодишния концерт се включиха над сто танцьори от школите “Masters of the Dance” в Перник, Батановци и Драгичево. На сцената с пъстри костюми и атрактивни хореографии се представиха възпитаниците на школите при 10 ОУ “Алеко Константинов”, Парти център “Струма”, ОУ “Св. Константин Кирил Философ” в кв. Тева и ОУ “Св. Иван Рилски” в гр. Перник, формациите към НЧ “Пробуда” в с. Драгичево и от гр. Батановци. Ръководители на школите са Красимир Димитров, Олег Огнянов и Павлин Томов. По традиция най-усърдните млади танцьори получиха награди. Тази година Кристиян Илчев от младежката формация в 10 ОУ “Алеко Константинов” ще има възможност да отиде на турне в Дания като подарък от “Майсторите на танца”. Той получи и медал. Отличия имаше и за Александра Таранджийска от детската формация към ОУ “Св. Иван Рилски” и Теодора Стоилова от школата към ОУ “Св. Константин Кирил Философ” в кв. Тева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.