iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Потребителите на интернет са свръхуверени в себе си

Потребителите на интернет са свръхуверени в себе си 04_1427962772

Потребителите на интернет и най-вече на търсачките, смятат, че са по-умни от останалите хора, сочат резултатите от проучване на университета Йейл, съобщава Telegraph.

Сърфирането в интернет и наличието на толкова много информация само на няколко клика разстояние, създава "много неточна" представа в хората за нивото на тяхното собствено познание. Това води свръхувереност при взимането на решения, коментират учените.

Те са направили няколко експеримента с около хиляда участници. Резултатите показали, че хората, които са научили някаква информация с помощта на интернет, смятат, че са много по-запознати с темата като цяло спрямо хората, които разчитат на книги или учители. Освен това интернет потребителите смятат, че имат по-бърза мисъл.

Според учените причина за това е, че богатото разнообразие от информация в интернет и лесният достъп до нея, кара хората да смятат, че собственото им познание е това, което идва от външен източник. Потребителите на интернет дори може да не осъзнават колко зависими са от глобалната мрежа, коментира Матю Фишер, ръководител на проучването.

Проучването разкрило още, че потребителите се чувстват по-умни дори и когато не открият конкретен отговор на търсения от тях въпрос. Причината е, че виждат много странична информация, която ги кара да смятат, че са запознати по допълнителни теми.

За капак, се оказва, че потребителите на интернет са склонни по-лесно и бързо да забравят информация. Хората разчитат на това, че данните винаги ще са достъпни отново, когато им потрябват.

"Интернет носи със себе си множество предимства, но има и някои недостатъци, които не са видими веднага. Това може да е един от тях", коментира Фишер.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.