iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Постенето може да доведе и до вталяване

Постенето може да доведе и до вталяване 03_1457682691

В женския месец март повечето представителки на нежния пол се замислят за лятото, банските и натрупаните през зимата килограми, като малко преди началото на астрономическата пролет перфектната диета е тема номер едно за повечето жени. На дневен ред идват режимът на Дюкан, “Саут бийч”, затворническата диета или специален детокс уикенд със зелени смутита – начините за вталяване са хиляди – само да имате желание и воля да ги спазвате.

Напоследък много момичета “поверяват” грижите за стройната си фигура в ръцете на Господ. И това не е просто шега – много често стимулът за стартиране на пост се отдава на факта, че по този начин освен здравословно пречистване се постига и сваляне на килограми. Според специалистите след правилно изпълнен пост освен вталени можем да станем и по-силни духовно и да калим волята си.

На прага на пролетта предстои и най-важният пост – този по Великден. Той стартира в понеделник - тази година дните за телесно и духовно пречистване са от 14 март до 30 април.

Постът обаче далеч не е просто отказ от животинска храна. То е практика, която не се припокрива напълно и със законите на вегетарианството. Постите са духовно занимание – пречистване на тялото и ума. Да не ядеш месо само по себе си не означава в никакъв случай пречистване. И магаретата са на пости – хапват само трева, зърно и студена вода. Но това съвсем не означава, че пречистват духа и мислите си.

Не на последно място – постът приключва с изповед и получаване на причастие – така духовно-физическата практика на ограничение и лишения става част от великите тайнства на християнството.

Английска сол – за пречистване преди старта

Постите започват само след ден. Добре е преди старта им обаче да пречистим тялото и стомаха. За целта е препоръчително вечерта преди началото на този режим на въздържане от животински храни, да вземем английска сол. Така за един ден стомахът ще се прочисти, а това ще помогне на тялото да стартира поста по-лесно.

Първите три дни – само за пълни професионалисти

Първите три дни от поста са много важни. Много от монасите в манастирите през това време предприемат тотален пост – отказ от храна и всякакви течности. Това е практика, която се извършва само от най-силните и убедени християни. След тези три дни човек се чувства много лек, усещането е много приятно, споделят опит преминали през тридневния строг пост.

Веган храните

На практика всички веган храни са безмесни, което означава, че за постещите вече има далеч повече алтернативи, отколкото преди десетина години например. Мляко от бадеми, тофу, кайма от соя и какви ли не още заместители на мръвката и млечните продукти могат да се намерят в почти всеки голям супермаркет. Важно е обаче да се отбележи, че по време на пост не бива да се приемат силно калорични, тежки храни като мед и бял хляб. Според редица специалисти, за да се вечеря по време на пост, е нужен комат хляб и шепа маслини – нищо повече.

Плодовете – не прекалявайте

Плодовете са храна, разрешена по време на пост. Има обаче една уловка – само сезонните плодове. Прекомерната консумация на всякакви цитруси, както и на банани, не се препоръчва. Постещите могат спокойно да хапват ябълки, като за да утолят глада си, няма нищо лошо да се комбинират плодът на раздора с филия черен хляб.

Изгонете лошите мисли

Всички знаят, че по време на пости не се ядат месо, млечни и животински продукти, не се пие и алкохол. Но това достатъчно ли е? Съвсем не. Най-важното на тази християнска традиция е да съумеем да забравим лошите мисли, да простим на враговете си и приемем негативите на битието си. Ако човек е решил да пости, трябва да остави всичко лошо зад гърба си и да започне начисто. Ако има някакви морални дългове към околните, постът е времето за тяхното разплащане. Също е важно да не даваме напразни обещания и да потърсим целебната сила на живота вътре в себе си, за да се освободим от гнева и болестите.

Съветите на Дънов

Петър Дънов отделя специално внимание на поста в беседите си към своите ученици. Според него, за да бъде здрав и силен човек, от време на време трябва да се подлага доброволно на пост. "Гладът усилва организма. Има смисъл човек да гладува, но не и да прегладнява. Всички химични реакции се основават на глада. Съзнателният глад продължава живота", смята Дънов. Според него истинският пост е метод за регулиране на чувствата и мислите на хората. "Постът не се заключава само в неядене и непиене, в неядене на мазнини и месо, но през това време на поста човек трябва да се храни с възвишени мисли и чувства, да е готов да се примири с всички свои врагове и да изплати всичките си дългове. Ако искате да изпълните всички ваши задължения, да премахнете всички нещастия, постете 5-10-15-20 дни, но ако сърцето и умът ви подскажат това", казва още Учителя.

Той съветва последователите си поне един петък от месеца да прекарват в пълен пост - без храна и вода. "Един ден в месеца никак не е много. Колко петъци са това в годината? Според мен 24 часа съзнателен пост се равнява на 10 дни механичен пост. В 24 часа съзнателен пост човек може да обнови клетките на тялото си", споделя още Дънов.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.