iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Поглъщаме законно отрови с храната

Поглъщаме законно отрови с храната 03_1425985988

Трябва изкуствените добавки в храните, които рязко покачват риска от фатални здравословни проблеми като инфаркт и инсулт, да бъдат напълно забранени за употреба.

Вместо това обаче от Европейския орган за безопасност на храните увеличиха позволените добавки от 1520 на 1990.

Така в България почти всяка втора храна в супермаркета е тъпкана със законни отрови, които бавно, но сигурно увреждат здравето ни, алармират учени.

От европейската агенция са категорични, че изследванията доказват, че всяка една от тези добавки поотделно и в определено количество не представлява риск за здравето на средностатистическия потребител.

Според учените и застъпниците на здравословното хранене обаче всички тези определения като "поотделно", "в определено количество" и "средностатистическия потребител" крият прекалено много уловки в интерес на хранителната индустрия и в опасен ущърб на консуматорите.

Специалистите подчертават, че хората почти никога не приемат само по една отделна добавка, и то в минимално количество.

Напротив, експеримент на "Досие", консултиран с национални специалисти, доказа, че

само за един ден може да приемем над 40 различни добавки,

някои от които изключително опасни.

Избрахме произволно сред най-продаваните пакетирани храни от популярна търговска верига - такива, каквито мнозина българи консумират всекидневно. Ето каква е равносметката от етикетите им. Ако дори само един ден ядем предимно пакетирана храна и полуфабрикати, ще си набавим над 40 различни Е-та, някои от които повече от веднъж, рискувайки да превишим минималната безопасна дневна доза.

Сред тях има добавки, считани за канцерогенни, криещи риск от образуване на тумори.

или особено опасни за децата. Примерното меню включва за закуска пакетиран сандвич с шунка, кроасан и разтворимо кафе, за обяд – разтворима супа, пица за микровълнова фурна и сладолед; за следобедна закуска – хот-дог, сок в кутия и вафла, а за вечеря - печена наденица с гарнитура картофено пюре на прах и крекери.

Равносметката от това меню е прием на 40 различни добавки, сред които Е 100, Е 120, Е 141, Е 150, Е 160, Е 471, Е 621, Е 635 – с висок риск от алергични реакции; Е 300, Е 322, Е 330, Е 414 – провокиращи стомашни проблеми; Е 340 – провокиращ метаболитни проблеми; Е 301, Е 316, Е 320, Е 407 – криещи риск от образуване на тумори; Е 250 и Е 950 – канцерогени и Е 951 – една от най-опасните добавки. Ако към това меню консуматорите добавят и няколко чаши газирани напитки, бонбони, шоколади, бисквити и дъвки, вредните Е-та се увеличават в пъти.

Затова учени от цял свят алармират, че изследванията за безопасност на някои от адитивите не са адекватни, защото се вземат предвид веществата поотделно, в минимална доза и без да се отчита как се променя действието ми при неизбежното всекидневно комбиниране с други Е-та.

Учени от Щатския университет на Айова настояват някои добавки да бъдат напълно забранени за употреба, защото рязко покачват риска от фатални здравословни проблеми като инфаркт и инсулт.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.