iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пластмасата в океаните се увеличава

Пластмасата в океаните се увеличава 01_1453304774

Масата на пластмасовите боклуци в океаните ще надхвърли масата на всички риби до 2050 г., ако рециклирането не се увеличи драстично, като тази прогноза беше направена в ново изследване, представено преди откриването на Международния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Според изчисленията смущаващите 95 процента от пластмасовите опаковки на обща стойност между 80 и 120 милиарда евро се изхвърлят всяка година в природата след еднократна употреба.

Най-малко 8 милиона тона пластмаса се изхвърлят в океана всяка година, което се равнява на изпразването на един пълен боклукчийски камион всяка минута, се допълва в изследването,

Ако не се вземат мерки, количеството ще се увеличава двойно на всяка минута до 2030 г. и четворно на минута до 2050 г., като опаковките са с най-голям дял в замърсяването, посочват авторите на доклада.

Световният океан в момента съдържа 150 милиона тона пластмаса. При поддържане на темповете на замърсяване в него ще има по един тон пластмаса за всеки три тона риба през 2025 г. и повече пластмаса, отколкото фауна до 2050 г., предупреждават още изследователите.

„Този доклад демонстрира нуждата от революция в екосистемата на индустриалното използване на пластмаса и е първа стъпка в трансформирането на начина, по който пластмасата преминава през икономиката”, коментира Доминик Угре, представител на организаторите на Световния икономически форум в Давос.

„Нарастващите количества на еднократно използвана пластмаса генерират разходи и намаляват стойността в индустрията”, посочи Мартин Стъчти от центъра за бизнес и околна среда „Маккинзи”.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.