iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Плачът намалява нивата на кортизол в организма ни

Плачът намалява нивата на кортизол в организма ни 07_1469347388

Учени отдавна са установили, че един добър плач помага за облекчаване на психическото ни състояние, но вече стана ясно, че той поддържа и здравословното тегло, като ето каква е връзката между сълзите и смаляващия се размер на талията ни.

Според д-р Пит Сулак от университета в Тенеси плачът намалява нивата на кортизол в организма ни, което подпомага за стопяването на излишното тегло. В сълзите, предизвикани от стреса, се съдържат хормоните пролактин и адренокортикотропния хормон, пишат от БТА.

Кортизолът, който се отделя при стрес, е известен с това, че задържа мазнините в тялото. "Когато се освободим от адренокортикотропния хормон, той предизвиква снижаване на нивата на кортизол в организма. Това от своя страна препятства задържането на мазнини", изтъква д-р Сулак.

Плачът, досущ като потенето и уринирането, помага и при изхвърлянето на потенциално вредните токсини от организма, така че има цялостен благотворен ефект. Трябва да различаваме различните видове сълзи. Само тези, предизвикани от емоциите и стреса, помагат при отслабване. Сълзите от раздразнение на окото нямат същия ефект. Според Пит Сулак най-полезно е да се плаче между 19 и 22 ч., когато хората са в компанията на близките си. За стимулирането на процеса може да се гледа някой тъжен филм.

Източник: life.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.