iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пийте вода, за да сте с бистър ум

Пийте вода, за да сте с бистър ум 05_1432194254

Губим по 2,5 л вода дневно, като това не се отнася за най-големите жеги или докато се раздавате във фитнеса. Това обясни проф. д-р Донка Байкова, шеф на катедра "Превантивна медицина" на Факултета по обществено здраве към МУ-София, по време на Първата национална конференция по трудова медицина, работоспособност и безопасност при работа.

Форумът, посветен на 20-годишния юбилей на факултета, се проведе преди седмица. А кампанията Н2Обичам бе представена на участниците в нея, като всички желаещи измериха водното си съдържание на място. Н2Обичам е съвместна инициатива на

Сдружение "Аз обичам водата", Факултета по обществено здраве при МУ-София и "Девин" АД, чиято кауза е да информират за ползите от добрата хидратация, включително и по време на работа. Експертите се обединяват около 5 златни правила, които ще ни поддържат в кондиция и с бистър ум, докато сме в офиса:

1. Дамите трябва да пият 2 л, а господата - по 2,5 л на ден, според Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Около 20% от това количество се набавя чрез храната, а останалото - от течностите. А водата е най-доброто средство за хидратация, без добавени захар и калории.

2. Колкото е по-стресова работата ни, толкова повече вода ни трябва. Когато се потим - дали заради кратките срокове на работа или заради жегата, трябва да пием повече. Особено ако климатикът в офиса е на макс - тогава влагата от кожата се изпарява по-бързо и губим повече течности.

3. Дръжте под ръка чаша или бутилка вода и гълтайте по малко на равни интервали, съветват експертите. Така ще предотвратите главоболието или умората, предизвикани от дехидратация.

4. Пийте вода, преди да изпитате чувство на жажда - тя означава, че вече сте дехидратирани.

5. Ако професията ви включва работа с тежки машини или предполага вземането на решения, които засягат безопасността ви или тази на други, не рискувайте да стигнете до дехидратация и забавени реакции. Пиенето на вода през целия ден е най-добрата "застраховка".

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.