iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Пийте тъмна бира през зимата

Пийте тъмна бира през зимата 12_1450422428

Неслучайно тъмната бира е подходяща за консумация през зимния период, като тогава нуждата от енергия за организма е по-осезаема, а студеното време не намалява необходимостта от поемане на вода и електролити, съдържащи се в пивото. Ясно е, че тъмната бира притежава и по-висока хранителна стойност и калоричност от светлата, както и повече въглехидрати (около 7%). В същото време, приет в умерени количества, алкохолът, който в тъмните и червени бири у нас е със съдържание между 5 и 6%, действа термогенно и спомага за поддържане на телесната температура.

Тъмното пиво има многовековна традиция - появява се за първи път в Северна Европа през 17. век и от този момент мълвата за него се разпространява бързо. Вероятно мнозина ще се учудят, че в България първата тъмна бира се произвежда далеч преди 1944 г., но след 1982 г. производството се преустановява за повече от 10 години. За радост на почитателите на тъмното пиво то се възражда през 1994 г. и днес е част от портфолиото на всички пивоварни у нас. Тази година българските пивопроизводители предлагат на пазара над 20 марки тъмни и червени бири.

Често тези видове пиво са предпочитани през студените месеци и заради плътния си вкус, който се дължи на специфичната технология, използвана в производството им. Процесът включва продължителна ферментация, отлежаване и подбор на уникални съчетания от най-висококачествени тъмни, карамелени и светли видове малц. За разлика от светлото пиво, при производството на тъмна бира малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромат на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус.

Хранителните стойности на тъмното пиво са сравними с тези на същите количества прясно мляко или червено вино. В тъмните бири има по-голямо количество сухо вещество, достигащо до 21% при някои марки. Според изследвания на Центъра по биология на храните, традиционно произвежданото в страната тъмно пиво обичайно съдържа близо 70 ккал на 100 мл, т.е. около 215 ккал за едно стандартно питие, докато в светлите бири те са между 40 и 50 ккал на 100 мл.

Научните факти показват още, че в тъмното пиво се откриват много витамини, антиоксиданти, феноли и флаваноиди. Кехлибарената напитка е важен източник на витамини от групата В. Тъй като не се синтезират в човешкия организъм, те спадат към незаменимите витамини и се набавят само чрез консумация на подходящи храни и напитки. Не е за пренебрегване и фактът, че отново според много научни изследвания, тъмната бира е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от светлото пиво. При умерена консумация тези характеристики я правят особено подходяща за балансирания режим на хранене през зимните месеци.

Любопитно е, че оптималната температура за поднасяне на тъмно или червено пиво е между 9 и 10 градуса, с изключение на някои тъмни бири тип "ейл". При по-ниска температура специфичните карамелено-кафени нотки във вкуса на тъмната бира не могат да бъдат усетени в своята пълнота и плътност. За да се разкрие напълно засилващият се букет и наситеност на аромата на черните и червени бири, те се наливат в овална чаша, леко извита към ръба, а за да се образува фино нюансирана в кафеникаво пяна, пивото се налива бавно от 3 см в центъра на чашата. Т.нар. образцова шапка от пяна може да се получи само ако чашата е идеално чиста и полирана. Нека не се забравя, че като продукт на естествената ферментация с изцяло натурални съставки, пивото не бива да се разбърква или да се държи в отворена бутилка, тъй като кислородът от въздуха бързо го окислява и променя неговия аромат, вкус и качества.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Декември-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.