iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Песнопойката на Перник

Перник - химн

Когато всички си тананикат песен, която се свързва с определен град, той печели популярност, става по-интересен. Подсвиркваме си "И цъфтят в суматохата кестени, прецъфтяват и пак цъфтят" и се сещаме за София. Париж си има “Парижки нощи”, а Бургас  - “Бургаски вечери”. Кой не е чувал за тях? В света може би най-известната песен за град е “Ню Йорк, Ню Йорк” на Франк Синатра. И той отдавна е част от романтиката около “Голямата ябълка”.

След като "24 часа" и Дарик радио направиха поредното си годишно национално проучване за най-добрия град за живеене в България, се опитаха да разкажат за химните и песните на някои от българските градове.

Перник е представен така:

"Песен за Перник" е най-новото парче, посветено на миньорския град. То се изпълнява от фолклорната певица Ива Давидова. Песента е по музика и аранжимент на Владислав Тодоров и Красимир Димитров от Masters Of The Dance, текстът е дело на Ива Давидова. Очертаващият се нов химн на миньорския град разказва историята за неговото създаване преди 8000 години, както и за последните сражения на смелия Кракра Пернишки с Византия.

Предимно на официални мероприятия се изпълнява друга песен - "Песен за Кракра". Негов автор е писателят Славчо Чанев, музиката е на Христо Тонев.

"Гангста рап" парче с пернишко звучене дълго се въртеше на клипче във Vbox7. Не е ясно кой е авторът му. На слайдшоу позират малки момчета с големи пистолети и огромни татуировки. В бекграунд с плейбек на известна от миналото рап мелодия се чуват фрази като: "Перник е градът на вашите кошмари, тука раздаваме яко шамари", "да ни видиш без оръжие, е нещо ненормално, когато правим нещо, го правим брутално" и други подобни.

На футболния клуб "Миньор" също има посветена песен. Тя е на рап изпълнителя Мишо Шамара. Парчето се казва "Вдигнете шум за Миньоро" и е химн на феновете на "жълто-черните".

Това далеч не са всички песни за Перник. По-възрастните перничани няма как да не си спомнят марша "В града на Димитров сме ний родени" и това може би е най-гръмката пернишка песен от миналото.

Песни за Перник са писали композиторът Владимир Камоликов - украинец по произход, но отдавна установен да живее в Италия, както и Михаил Добрев.  

Сурва също има своя химн. Парчето е по музика на Росен Младенов и текст на Кирил Манов. Химнът прозвуча на Юбилейния 20-ти фестивал „Сурва” на 28 януари 2011г. в изпълнение на Николета Станойкова и група и "Хаос".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.