iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките ловци щадят сърните и зайците

Пернишките ловци щадят сърните и зайците 06_1402400031

От ловно-рибарско сдружение съобщиха, че в Пернишко ловците щадят сърните.

През ловния сезон 2013/2014 г. е отчетен запас от 178 животни от вида. От тях при план 20, са отстреляни само шест сърни. Ловът се осъществява предимно на диви прасета, при които от 100 животни официален запас, ловците са улучили 32, което е двойно по-малко от планирания отстрел.

Най-сполучлив е бил мерникът на перничани при лова на яребици. Според статистиката простреляните птици са 81 при разрешени 290 от общ запас 1040.

Пернишките ловци щадят и зайците заради намаляващата им популация. Простреляни са 52 бързоноги гризачи, при допустим отстрел на 210 от общ запас 810.

През тази година дружинките в Пернишко очакват да получат по две двойки зайци за разплод от националната ловна организация. Два вълка са били убити през сезона в района на пернишкото село Мещица. Простреляни са и 23 чакали. Хищниците се появили в Пернишко преди две години след отсъствие от ловните полета на региона повече от двайсетина години. Увеличават се и лисиците.

Ловците са отстреляли 36 от общо преброени 78. Скитащите кучета по полетата наброяват 96. В района има сравнително изобилие на свраки, сиви врани и чавки.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.