iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки гълъб стана стана шампион на изложението в Лайпциг

Пернишки гълъб стана стана шампион на изложението в Лайпциг сн. galabite.com

Известната, селектирана в Перник порода Пернишки качулат гълъб спечели признание и в Европа. На последното европейско изложение, което се проведе в Лайпциг през декември, женска представителка на породата се върна с почетна награда. Това е първото по рода престижно представяне на местните гълъбовъди, които са подбрали в селекцията за Германия 26 птици.

Пернишката гълъбица, която се върна с европейска титла, е в бяло-жълта окраска, а нейният собственик е Евлоги Евлогиев. Подгласник на женската е станал гълъб на Станислав Ковачев, който е един от селекционерите на породата. Специалисти от Англия, Франция, Германия, Украйна, Русия останали възхитени от красотата на пернишките екземпляри, твърди Ковачев. Тази пролет в Цюрих, Швейцария ще заседава комисията по стандартите към Европейския съюз на гълъбовъдите. Пернишкото дружество очаква, че тогава ще му бъде издаден сертификат, който ще регистрира  и признае официално пред света породата Пернишки качулат гълъб.

Ако ни признаят преметача, както още е популярна пернишката птица, животът ми не е бил безсмислен, допълни Ковачев. Той е запалил любовта към хвъркатите и у най-малкия си внук, 6-годишния Божидар, който е най-младият член на дружеството на гълъбовъдите. 26 са гълъбовъдите в пернишкото дружество. 8 от тях са ученици. Има членове от Варна и други градове на България, защото уважават дисциплината  и отговорността ни, заяви Ковачев.

Пернишкият шарен качулат гълъб съществува в региона от векове. Породата обаче е подобрена през последните 30 години.Птицата досега е била показвана на две международни изложения.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.