iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки гълъб получи европейско признание

Пернишки гълъб получи европейско признание 12_1387098236

Пернишкият капест гълъб получи европейско признание и вече е вписан в европейския каталог като стандарт българска порода, съобщи Стефан Евгениев - председател на местното дружество на гълъбовъдите и природолюбителите. Високото признание е било оповестено в Берн на общо събрание на Eвропейската асоциация на птицевъди, гълъбовъди, птици, зайци и морски свинчета, информира БТА, цитирани от Дарик.

Пернишката порода заслужи място в европейския птичи елит след шумна премиера на голямо международно изложение в Лайпциг преди година. Гълъбът от миньорския град получи престижното място в класацията заедно с още 4 родни породи, уточни Данко Петков - председател на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България. Така признатите от Европа български породи гълъби вече са 19.

Пернишкият капест гълъб се отглежда по поречието на Струма от векове, предимно за полет и игра, разказа Евгениев. Според него птицата е една от най-красивите у нас. Тя е с обла глава с широко повдигнато чело, широко околоочие, задължително бели крила. Основните му цветове са бял, черен, червен, жълт и сив. Пернишкият гълъб лети високо по 2-3 часа, премята се и пада като топка.

Заради много добре оформения качул породата е получила широко разпространение като пернишки шарен качулат гълъб. При стандартизирането й в Европа обаче местните гълъбовъди вкарали в официалното наименование диалектната форма "капа" вместо качул. По този начин решили напълно да идентифицират вида съобразно мястото му на разпространение и развитие.

"В Пернишко го наричаме капест гълъб, затова смятаме, че трябва да получи популярност с това име", поясни Евгениев. Въпреки че пернишкият гълъб е труден за селекциониране и отглеждане, по породата се работи активно. Тя е подобрена през последните 30 години и е смятана за елитна у нас. Над 2000 капести гълъби се отглеждат в Пернишка област. Първите ласкави отзиви за тях били получени от английски и унгарски ценители. Неотдавна местната порода била оценена високо от международни съдии на семинар в Румъния.

Пернишката структура на гълъбовъдите и природолюбителите обмисля изложба, посветена на кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата 2019 година. Тогава заедно с капестия гълъб ще бъдат показани и много други птици, за които се грижат птицевъдите в региона.

Следващата голяма изява на пернишката порода е през 2015 година на международно изложение във Франция. Тогава капестият гълъб ще направи демонстрации за втори път пред широка европейска публика. Пернишките любители вече работят по увеличаване на шарката и нарастване на популацията на породата. Догодина ще бъдат опръстени 540 капести гълъба. Предстои представяне на пернишкия красавец и на изложби в Сърбия и Румъния.

През тази година у нас са опръстени 21 000 гълъба от различни породи, уточни Данко Петков. След приемане на страната ни в Европейския съюз паспортизацията на птиците се извършва със стандартните цветови пръстени, въведени от европейската асоциация. Догодина новоизлюпените гълъби ще бъдат идентифицирани със сив пръстен с бял надпис. По данни на Съюза на гълъбовъдите и природолюбителите в България у нас има над 200 000 гълъби. За тях се грижат около 10 000 гълъбовъди.

София и Югозападният регион са кандидати за "Европейска столица на културата 2019".

Източник: dariknews.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.