iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник ще празнува Световния ден на прехраната

Перник ще празнува Световния ден на прехраната 10_1508080995

За трета поредна година членове на младежки организации, ученици от различни професионални гимназии от община Перник и Регионалната здравна инспекция ще празнуват Световния ден на прехраната, като на самия ден – 16 октомври от 14.00 ч. в сградата на Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Й. Миланов", представители на Фондация „За храната" – партньор на „Food Revolution" в България, ще направят демонстрация как се приготвят полезни храни и ще представят препоръки за здравословно хранене. Мисията на екипа е, да убеди хората да се отнасят отговорно към това, какво слагат на трапезата си, да подобрят хранителните си навици и да предлагат идеи как да стане това.

Фондация „Food Revolution" е създадена от известния готвач Джейми Оливър. Основната й цел е да промени храненето на подрастващите в училищата и детските градини, където те прекарват по-голяма част от ежедневието си.

Домакин на следващата инициатива, която ще се състои на 17 октомври от 12.00 ч., е Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски". В корпуса на учебното заведение (кв. "Христо Смирненски" №12) ще бъде организирано "Изложение на здравословни храни". Ястията ще бъдат приготвени от самите възпитаници и всички присъстващи ще имат възможността да се запознаят с ползите от правилната и разнообразна храна с добре подбрани и достъпни продукти и да участват в дегустация.

Към тях ще се присъединят и младежите от Европейска доброволческа служба към Асоциация „АКСЕЛС" – Беата Неи от Естония, Патриция Хаглайтнер от Австрия, Гжегош Зигулски от Плоша и Франческо Аниело от Италия, който ще представи здравословна средиземноморска плодова салата.

Инициативата се финансира от Община Перник и е част от Общинския годишен план за младежта 2017 г.

Световният ден на прехраната – 16 октомври, се отбелязва в над 150 страни, като България се включва в тази инициатива през 2006 г. Основната цел е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.
Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.