iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е сред градовете, където са плъзнали най-много змии

Перник е сред градовете, където са плъзнали най-много змии 06_1434374517

Змии плъзнаха из големите градове, заради настъпилите жеги, като само през последния месец хората са подали над 50 сигнала за влечуги, отчетоха от гражданска защита.

Най-много случаи има в София, Пловдив, Перник и Смолян. Все по-често пожарникарите намират змии и в оживените градски райони, но най-много са сигналите от покрайнините, съобщи bTV. От пожарната припомнят, че се отзовават на сигнали за змии само ако има пряка опасност за живота на хората. През миналата година в страната са

регистрирани близо 370 сигнала

„Да кажем, че въобще не сме оборудвани. Това е с подръчни средства сме си направили куки - и с щипки за вадене на буркани от казан. Това не е достатъчно и не е безопасно”, каза старши инспектор Денко Денков.

Миналата година пловдивчани са подали над 40 сигнала за змии из града. Последният случай е в магазин за домашни потреби.

Само преди дни змия вдигна на крак хората в столичният квартал „Левски”. Влечугото пропълзя около блок 4, а общината веднага прати хора да окостят еднометровите треволяци. Във сряда пък смок се разходи и в Морската градина в Бургас. Реакцията на екипа на гражданска защита беше светкавичен, които я залови и пусна на свобода още същия ден.

Токсиколозите във Военноморска болница във Варна успяха да се преборят и за живота на мъж, който бил

ухапан от змия в собствения си двор

„Рядко се сблъскваме с толкова тежки ухапвания, при които пациентите са на косъм от смъртта“, коментира доц. Петко Маринов от токсикологията. Той предупреждава, че тепърва започва сезонът на ухапванията и ужилванията, затова трябва да сме внимателни. Годишно през клиниката минават по около 10-20 пациенти, ухапани от змия.

У нас се срещат три вида отровни змии - два типа усойници и един вид пепелянки. Лесно се разпознават по окраската, раздразнителни са, атакуват светкавично. Тъй като размерът им не е голям изпускат малко количество отрова, тя не прониква в дълбочина. Това е причината повечето от тях да са разминават без сериозни последици. Експертите съветват да не изпадате в паника, ако видите змия в града. Просто се отдръпнете бавно, не я наранявайте и се обадете на 112.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.