iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани ще могат да видят интересни неща във фестивал

Перничани ще могат да видят интересни неща във фестивал 06_1433936714

Англичанин ще живее в разрушения завод “Струма”, а номади ще правят селище на крепостта Кракра, като ще спускат плитката на Рапунцел от водната кула в Перник.

Всичко това и много други интересни инсталации, пърформанси, фотография и нови технологии ще могат да видят перничани в Международния арт фест “Водната кула- 2015” от 25-ти до 28-ми юни.

Това е девето издание на фестивала за съвременно изкуство, но за първи път програмата е поделена между два града- Перник и София.

Арт- събитията в Перник са под мотото ” За Перник с любов”. Те ще бъдат позиционирани в простнаствата пред и в Минния музей , на крепостта Кракра, халетата на бившия завод “Струма” и водната кула на ЖП гарата.

В Перник идват изключително интересни артисти от цяла Европа. Сред тях е Николас Макартър от Великобритания, който ще направи пърформанс в завод “Струма”.

“Впечатли ме тази сграда, която видях на снимка. Почувствах, че на това място има много спомени от миналото. Затова ще представя един ексцентрик, който е обсебен от тази сграда, от миналото и превръща завода, в който е работил, в свой дом”- разкава Николас. Неговият пърформанс, който е наречен “Бетонът гние, но аз мога да ползвам неговите призраци” перничани ще могат да видят на 25-ти юни от 21 часа.

Друг изключително интересен артист- италианецът Мариано Екизи, пък прави истинско предизвикателство към публиката чрез използването на новите технологии. Неговият проект за водната кула включва фрагменти от видео игри, свързани с паралелна реалност. Чрез айфоните си публиката ще може да мине през градските пространства на фестивала, като по този начин посетителят се превръща в изпълнител, главен персонаж в една измислена история в стил Пол Остър.

Млади артисти от София пък ще спуснат плитката на Рапунцел от водната кула при Ж.П. гарата. Тя ще бъде направена от парцали и въжета, в която са вплетени предмети от различни преживявания и спомени от живота на човек. Плитката ще бъде издигната с кран, тъй като ще е дълга близо 15 метра- разказа Ния Пушкарова-организатор на фестивала.

Мини номадско селище пък ще направят на крепостта Кракра група австрийци.

Регионалният исторически музей в Перник е партньор в провеждането на това интересно арт събитие. Директорът на музея Емилия Велинова благодари на собствениците на терените, които ги предоставиха за арт изявите.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.