iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват пътя за Гигинския манастир тази неделя

Откриват пътя за Гигинския манастир тази неделя 05_1431064653

Ремонтираният път за Гигинския манастир ще бъде открит тази неделя на 10 май. Церемонията ще бъде от 12 часа в Светата обител. Това съобщи днес на редовното заседание на Общински съвет Перник отец Никанор и покани местните законотворци.

Той сподели, че преди това от 11 часа ще бъде открита църквата „Св. Анна” в село Велковци, община Брезник, която е била започната през 1937 година, но е довършена и ремонтирана сега.

„Откриването на пътя ще направим горе на манастира, след което ще се осветим манастирските сгради – западното крило и новото, което направихме.

Очакваме да гостува и премиерът г-н Бойко Борисов, който има основна заслуга по отношение на пътя. Това беше най-болезнената част, защото хубави неща се направиха, но бяха трудно достъпни за широката общественост. Сега всеки, който има желание, може да посети манастира, да се помоли на Светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, както и да си вземе водичка от аязмото”, сподели отец Никанор.

Ремонтът на сградата, която е направена с вертикалната планировка и строителството струва около 580 000 лева без ДДС, сумата за пътя, който е 5-километров участък е 1 млн. и 200 хиляди лева. Всички тези средства са отпуснати от Европейските фондове за развитие на селски райони.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.