iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват фестивал на стъклото

Откриват фестивал на стъклото 11_1415186614

Екатерина Гецова – Катя, която е един от организаторите на Международният фестивал на стъклото каза, че стъклото е толкова поетично, толкова ефирно, толкова хубаво, че достатъчно е нещо даже много малко в дома, като го погледне човек да има настроение.

В столичната галерия "Райко Алексиев" бе открита изложба от стъклени пластики. Всички те носят различно настроение и дори могат да разкажат истории на всеки, който по-дълго време се загледа в играта на светлина по тях. Произведенията за Любовници, За жълтата река, Донеси ми еделвайс, Синьо. Могат да се видят кактуси от стъкло, дори емоционален автопортрет от стъкло.

Фестивалът се провежда тази година за трети път и всяка година набира все повече поддръжници. С него се дава възможност на любители, студентите, художниците, които даже не са стъклари да се изявят с този интересен материал и да видят с друг поглед стъклото. "Имаме нужда да се популяризира стъклото, защото е изключително важно още учениците да знаят какви са възможностите, след това да продължат в университетите и след това вече като свободни художници да могат да правят неща, които са им интересни. Ние затова сега на 10 известни български автори дадохме възможност да направят произведения и мисля, че се получават страшно интересни неща", казва организаторката.

Тя признава, че не всичко може да се направи от стъкло, но е просто въпрос на идея и все повече навлизаме в по-интересните идеи, а стъклото е един страшно модерен материал. По начало модерното стъкло е част от архитектурата, много често е и в дома като например преградния параван, витраж или по-модерна пластика или посуда. Катя е категорична, че стъклото в дома носи настроение дори поезия. Всъщност хубаво е стъклото да присъства и в модерните сгради, които по начало са целите стъклени. Там най-добре би могло да се впише една стъклена пластика или просто някакъв стъклен акцент.

Стъклото е страшно интересно, защото е много прозрачно, крехко, а същевременно е и много пластично когато е топло и дава възможност да го оформяш, а след това вече като изстине се виждат неговите качества, каза авторката. Тя самата показва интересното и задаващо много въпроси произведение "Жълтата река". Работата на артистите със стъкло не е занаят, нито само изкуството, то е съчетание от двете. Защото когато е само занаят се чувства, когато е изкуство артиста по съвсем друг начин вижда нещата. У нас благодарения на фестивала още 2010г. в Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" открили нова специалност и децата учат вече там с голяма радост, казва Катя след това пък могат да продължат да учат това е два университета.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.