iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха три планети, подобни на Земята

Откриха три планети, подобни на Земята 05_1462208131

Международен екип от учени обяви, че е открил три наподобяващи Земята планети, на които има вероятност да има живот, като те са небесните обекти с най-голям шанс за извънземен живот, откривани до сега извън нашата Слънчева система.

Трите обекта, чиито размери са сходни с тези на Земята и Венера, обикалят около хладна звезда джудже и се намират на 39 светлинни години от нашата планета.

„Това е първата възможност да намерим химически следи от живот извън Слънчевата система“, заяви водещият автор на проучването Майкъл Гилън, астрофизик от Лиежкия университет в Белгия.

И трите планети имат „печелившата комбинация“, търсена от учените – те са със сходен на Земята размер, „потенциално обитаеми“ са и са достатъчно близо, за да може атмосферата им да бъде изследвана с техниката, с която разполагаме, допълни още той.

Според Гилън откритието представя съвсем нов „ловен район“ за изследване на планети“. Гилиън и екипът му са засекли небесните тела посредством калибриране на 60-сантиметровия телескоп TRAPPIST в Чили. С него те са проследили планетите около няколко звезди джуджета, които не са достатъчно големи или горещи, за да бъдат видени с оптичен телескоп. Екипът се е спрял на една особено обещаваща звезда, кръстена TRAPPIST-1, която е една осма от размера на Слънцето и значително по-студена от него.

След като са я наблюдавали с месеци учените са установили, че инфрачервения сигнал на звездата намалява на равни интервали, което означава, че звездите са обикаляни от планети, които го заглушават. Двете най-близки до звездата си планети, я обикалят за съответно 1,5 и 2,4 дни като в същото време получават съответно четири и два пъти количеството генерираща топлина радиация, което Земята приема от Слънцето. Според проучването като се има предвид размера на планетите и тяхната не прекалено ярка звезда и трите може да имат региони, чиито температури да позволяват наличието на вода в течно състояние и живот. Според съавтора на проучването Емануел Джеин също от Лиежкия университет, откритието е „промяна на парадигмата“ в търсенето на живот във вселената. В същото време тяхната близост на само 39 светлинни години позволява те да бъдат проучени допълнително. „Тези планети са толкова близо и тяхната звезда е толкова малка, че ние можем да изследваме атмосферите и състава им“, посочва съавторът Жулиен де Вит от Масачузетския технологичен институт. Според него това е истински джакпот и не е изключено в рамките на това поколение да стане ясно дали тези светове наистина са обитаеми.

Източник: bgnes.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.