iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха най-дългия жп тунел в Швейцария

Откриха най-дългия жп тунел в Швейцария 06_1464841404

Откриха най-дългия жп тунел в света в Швейцария. Съоръжението с дължина 57 км е и най-дълбокият подобен тунел в света и прекосява Алпите в основата им. Влаковете през него ще се движат със скорост до 250 км/ч и ще съкратят сериозно времето за придвижване между Южна и Северна Европа.

Тунелът Готард е разположен под едноименната местност в Алпите, наричана някога от германския поет Гьоте "кралската планина". Районът е един от символите на Алпите и дори има местна поговорка, която гласи "Без Готард няма Швейцария". Именно оттам минава и най-важната връзка между Северно и Средиземно море.

Затова и тунелът е едно от най-грандиозните постижения на Швейцария и новата гордост на алпийската държава. Със своите 57 км той става най-дългият тунел в света, изпреварвайки Ламанша. Дълбочината му също е рекордна - минава в основата на Алпите, почти изцяло прав и равен е, а най-високата му точка е на 550 м надморска височина. Именно това ще позволи на влаковете да "летят" през него изключително бързо - с до 250 км/ч, което означава, че тунелът ще може да бъде преминат за около 13-14 мин. Пътят от Цюрих до Лугано ще се съкрати с 45 мин и вече ще отнема под 2 ч.

Тунелът Готард ще свързва градовете Ерстфелд в кантона Ури и Бодио в южния кантон Тесин. По маршрута ще има няколко спирки, включително асансьор до курорта Седрун. За прокопаването на тунела е изкопана скална маса, която е достатъчна за построяване 5 пирамиди като Хеопсовата. Работниците са използвали специални пробивни машини, за да изкопаят над 31 млн. т скална маса. Използваният бетон при строителството е около 130 000 кубика, което стига да бъдат запълнени 52 басейна с олимпийски размери, според Си Ен Ен. 2400 работници, повечето от Германия, са участвали в построяването на тунела. Изграждането му струва 12 млрд. долара и е финансирано от швейцарското правителство с одобрението на национален референдум.

Идеята да се построи тунел под Алпите е родена преди 69 г. от швейцарския инженер Едуард Грюнер. Според неговите предположения това ще стане възможно в началото на 21 век - и, оказва се, не греши.
Освен удобството за пътуване, тунелът има и друго важно предназначение - да предпази природата в Алпите като намали трафика най-вече на тежкотоварни камиони по планинските пътища. През новия тунел ще могат да преминават 260 товарни влака на ден.

Реализирането на проекта Готард ще бъде отпразнувано подобаващо - с неколкодневни тържества. На първия влак, който ще премине през него днес, обаче няма да пътуват политици и високопоставени лица. Вместо тях ще се повозят редови граждани, спечелили билетите за историческото пътуване на лотария. Едва на втория влак ще се возят политиците, между които германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци.
Редовните влакове по линията се очаква да тръгнат през декември - малко преди Коледа.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.