iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Откриха метан в метеоритите на Марс

Откриха метан в метеоритите на Марс 06_1434611696

В метеоритите от Марс е открит метан, като това може да е потенциален признак за примитивен живот. Това пък подкрепя тезата, че на Червената планета може да има организми, хранещи се с химичното съединение, пише Space.com.

Откритието не е доказателство, че живот съществува или някога е съществувал на Марс, предупреждават учените. Все пак метанът „е съставка, която би могла потенциално да поддържа микробактериална активност на Червената планета“, казва ръководителят на проучването Нигел Блеми, геохимик в Университета Брок в Канада.

Метанът е проста органична молекула. Този безцветен, запалим газ без миризма е открит за пръв път в марсианската атмосфера от сондата Mars Express на Европейската космическа агенция (ЕКА) през 2003 година. Роувърът Curiosity на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) също откри слаби следи от метан миналата година на мястото на кацането си.

Голяма част от метана в земната атмосфера е произведен от живите организми – от храносмилащите крави, например. Има обаче и други източници на метан и един от тях е вулканичната дейност. За да хвърлят светлина върху естеството на метана на Марс, Блеми и колегите му са анализирали скали, изхвърлени от Марс при космически сблъсъци, които са достигнали до нас като метеорити. На Земята са намерени около 100 килограма скали от Червената планета.

Учените са изследвали шест метеорита, които са образци на вулканичните скали на Марс, като са взели от тях проби с тегло около една четвърт от грама или малко повече от един карат диамант. Всички проби са взети от вътрешността на метеоритите, за да се избегне земно замърсяване. Изследователите са установили, че и шестте проби отделят метан и други газове при счукване, вероятно от миниатюрни джобове в тях. „Не сме открили живот, но открихме метан, който може потенциално да поддържа микроби под повърхността“, изтъква Блеми. Той се надява да има възможност да анализира още метеорити.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

17-Юни-2016

18-Юни-2015

18-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com