iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха колко би тежал човек на Слънцето

Откриха колко би тежал човек на Слънцето 01_1452011228

Въпреки че при температура от около 5000 градуса Целзий на Слънцето надали ще застане човек, астрономи успяха да определят колко би тежал той, като откриха как да изчисляват гравитационното притегляне на далечни звезди. Това съобщи в. "Дейли мейл".

С нов метод, който измерва яркостта на звездите, астрономите вече могат да изчисляват повърхностната им гравитация с точност до 4 процента. Така те изчислиха, че човек би тежал 20 пъти повече на Слънцето, отколкото на Земята, но на типична звезда червен гигант той би бил 50 пъти по-лек.

Методът е разработен от екип, ръководен от Томас Камингер от Виенския университет и Джейми Матюс от университета на Британска Колумбия. Той използва леките вариации в яркостта на далечни звезди, записани от спътници като "Кеплер".

Тъй като гравитацията зависи от масата и радиуса, методът ще позволи на астрономите да определят по-добре тези параметри на далечни звезди. По-специално той ще бъде използван за изследване на планети извън Слънчевата система. Много от тях са толкова далечни, че дори основните свойства на звездите им не могат да бъдат измерени точно.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.