iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха аптека за закъснели туристи към връх Ботев

Откриха аптека за закъснели туристи към връх Ботев  11_1448807153

Ученици от училището за планински водачи са монтирали аптека с лекарства и екипировка за закъсали туристи по пътека към връх Ботев, като това каза плевенчанинът Руси Дженев, известен алпинист, покорител на няколко върхове 8-хилядници в близкото минало.

Дженев дарил оборудването, за да помогне на туристи, застигнати в планината от беда и лошо време. Като опитен катерач, той знаел, че доста хора тръгвали неподготвени за дълги преходи. Някои се губели в Балкана, връхлитали ги природни бедствия и лоши инциденти.

Затова Дженев избрал мястото, където да бъде сложена аптеката - на стръмната пътека, наречена Пещта, откъдето минава маршрутът от хижа Плевен към върха. Не можал обаче сам да изнесе металния шкаф, тъй като преди година сменил колянна става. Първо решил да даде голямата кутия на туристи, които при масовото изкачване на връх Ботев да я закрепят на Пещта. Отказали му, тъй като товарът бил тежък. Тогава Дженев потърсил Иван Мутафов от училището за планински водачи в Черни Осъм. Мутафов откликнал и организирал изнасянето и монтирането на аптеката. Чрез "24 часа" Дженев благодари на учителите Иво Димитров и Мартин Семерджиев и учениците им, които поставили полезното оборудване. "Те са истински планинари, и преди всичко човеци, направиха добро за туристите", оценява Дженев.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.