iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От количеството храна зависи дали ще пълнеем

От количеството храна зависи дали ще пълнеем 05_1431693579

Все се питаме какво количество храна да приемаме, за да не пълнеем. Този въпрос става все по-актуален с наближаването на летния отпуск, а важния отговор дава днес за читателите на „Труд“ д-р Митко Ригов.

„Закуската на дамите не трябва да е повече от 300 грама, обядът - между 500 и 600 грама, а вечерята около 500 г. Междинните хранения (в 10 и 16 ч) да са 200-300 г“, препоръча д-р Ригов, който е специалист по хранене и диететика, завеждащ „Болничното хранене“ на столичната университетска Александовска болница. Поне 1,8-2 литра трябва да е дневната доза вода и чай примерно.

Закуската на мъжете да е 300-400 г, обядът - до 800 г, а вечерята - 600-700 г. Междинните хранения да са около 300 грама. Водата, която представителите на силния пол е добре да изпиват, да е поне 2,5 л.

„Хубаво е през май на трапезата да слагате ягоди и череши, а тъй като първите череши са най-ниско въглехидратните, с тях може да правите по един разтоварващ ден седмично“, каза още д-р Ригов. Това означава, че в периода на ограничението трябва да има 4-5 приема череши по 200-300 грама за жените и по 300-400 грама за мъжете. Позволява се още по една салата на обяд и за вечеря, друг вариант е по една зеленчукова супа на обяд и на вечеря.

„Храненето през лятото трябва да включва продукти, които са с по-ниско съдържание на мазнини. Става дума за храни от растителен произход като плодове и зеленчуци, но и всички видове ядки и сурови семена“, посъветва още лекарят от Александровската болница. От мазнините наблегнете на растителните, които да се добавят към салатите и ястията в края на процеса на приготвянето им. Когато купувате прясно или кисело мляко, то да е с до 2% мазнини, а от мръвките заложете на нетлъстите меса и птици - т. е. телешко, бяло пилешко или пуешко месо, рибата, морските дарове и свинското, но без тлъстините.

Настана времето на сладоледа. „Ако нямате проблем с теглото, консумацията му няма да ви се отрази, в противен случай се ограничавайте до два-три броя седмично, които да са с нисък калориен състав и с ниско енергийно съдържание“, завърши д-р Ригов.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.