iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Определен вид гени ни носят щастие

Определен вид гени ни носят щастие 01_1452848939

Обратно на максимата, че щастието е въпрос на начин на мислене, проучване, съавтор на което е учен от България, показва, че радостта от живота всъщност се крие в нашите гени, като според изследването някои нации, чиито представители имат определен вид гени, се чувстват много по-щастливи от хората в други страни.

Щастието на национално ниво е по-тясно свързано с този вид гени, отколкото с фактори като финансовото състояние, стабилността и медицински фактори в дадена страна. Това е и възможното обяснение за това, че нигерийците например се чувстват по-щастливи от германците, предаде БГНЕС.

„Чувството на щастие, спокойствие и добро настроение не зависи от просперитета и сигурността на дадена държава", разказва съавторът на проучването Михаел Минков.
"Всъщност връзката между щастието и сигурността изглежда обърната. Най-високият брой на обири и убийства в света са в северната част на Латинска Америка и Субсахарска Африка, точно където са и най-щастливите хора", допълва Минков.

Изследването, публикувано в изданието Journal of Happiness Studies, е първото, което показва връзката между гените и щастието на национално ниво.

Българският учен и неговият колега Майкъл Харис от Политехническия университет в Хонконг са изготвили своя труд с помощта на "Световното изследване на ценностите" - проект, който изследва ценностите на хората и техните убеждения. В нея респондентите трябва да посочат и как се чувстват като имат право на четири отговора - „много щастлив", „по-скоро щастлив", „не особено щастлив" и „изобщо не съм щастлив".

Изследователите съпоставят данните от тази част на проучването с преобладаването на А-алела - вариант на ген, който отговаря за нивата на анандамид в човешкото тяло. Анандамидът, от своя страна, отговаря за усилването на сетивните удоволствия и облекчава болката.

Според данните на учените страната с най-високи нива на щастие Мексико също така има и най-голямо преобладаване на а-алела. Сред другите държави, които имат високи стойности, са Гана, Нигерия, Колумбия, Венецуела и Еквадор.

Местата, където е най-малко вероятно хората да се определят като „много щастливи" са Ирак, Йордания, Хонконг, Китай, Тайланд и Тайван.

Генетичната информация, която учените са използвали, отговаря на етническия състав на всяка страна, което означава, че те са изчислили националните данни, вземайки предвид етническото разнообразие на всяка държава.

Според Минков еволюцията е едно от възможните обяснения за преобладаването на А-алела в екваториалните и тропически части на света. Може би, „за да се оцелява в тези стресиращи общества са необходими гени, които помагат за справяне със стреса", каза той.

Екипът учени обаче признава, че гените не са единственият необходим фактор.

Съществуват и изключения в откритата тенденция като Русия и Естония. Хората в двете държави имат високи стойности на А-алела, но въпреки това имат ниски показатели в скалата на щастието.

Това може да е „траен ефект на икономическите и политическите трудности, които страните от Източна Европа продължават да изпитват", посочват авторите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.