iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявиха и тефлонът за вреден

Обявиха и тефлонът за вреден 03_1427042995

Американската агенция за защита на околната среда е изпратила предписание до фирми, които произвеждат тефлонови съдове, като в него се препоръчва постепенно премахване на няколко опасни химикали от незалепващото им покритие до края на 2015 г. Фирмагаг е установила, че незалепващото покритие на Дюпон – тефлонът, отделя до 15 токсични газови съединения в зависимост от температурата.

Ето защо прекаленото използване съдове с тефлоново покритие може да застраши здравето, причинявайки интоксикация, наречена тефлонов грип.

Симптомите му са треска, втрисане, главоболие, гадене. Те се проявяват в рамките на няколко дни и често пъти се бъркат с обикновен грип. Ако не се вземат мерки, може да възникнат сериозни здравословни проблеми.

В състава на покритието на незалепващите съдове влиза съединението перфлуороктанова киселина. При експерименти с лабораторни животни, учени са открили, че тя води до поява на тумори на черния дроб, задстомашната жлеза и тестисите и намалена плодовитост. Друг вреден елемент е С-8, който през 2005 г. е обявен за канцерогенен.

Специалистите препоръчват съдовете с тефлоново покритие да бъдат заменени с такива, които имат керамично покритие. То е безвредно, а и храната, приготвена в тях е по-вкусна.

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.