iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Оборът на Гигинския манастир изгоря

Оборът на Гигинския манастир изгоря 11_1416379297

Пожар е избухнал снощи в обора на Гигинския манастир и той е изгорял. Изгорели са покривът и складираните в селскостопанската сграда бали със слама.

В района на манастира не се ползва ток от мрежата, захранването е със соларни батерии. Предполага се, че искрата е тръгнала от инсталацията, но това тепърва ще се разследва, каза Марков. Той уточни, че на този етап се изключва вариантът пожарът да е бил умишлен. В потушаването на огъня са участвали екипи от Брезник и Перник.

Няма пострадали хора, спасен е и добитъкът. Пастир е видял пушека и веднага е сигнализирана пожарната. Животните са били изведени веднага от гледачите. Освен стадото от 100 биволи, като около 40 са малките в обора е имало и 40 кози, овце, прасета. До обяд днес на мястото на пожара са дежурили екипи на Пожарната.

От братството търсят къде да подслонят животните докато трае отстраняването на щетите, съобщава “Стандарт”. Ще се наложи да осигуряват и храна за стадата.

PernikToday припомня, че оборът е далеч от основните манастирски постройки. Той бе построен преди няколко години по програмата за развитие на селските райони, а отглеждането на биволите започна по програма САПАРД.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com