iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новият бизнес модел е магазини без стока

Новият бизнес модел е магазини без стока 03_1458197892

Магазинът на компанията за дрехи Bonobos на Петю авеню в Манхатън се намира до тези на други познати модни брандове като J.Crew, Zara и Gap. Както и в техните магазини, клиентите в Bonobos могат да разгледат стелажите с дрехи, да пробват ризи и панталони и после да решат кои продукти да закупят, като за разлика от другите магазини обаче пазаруващите в Bonobos не могат да купят дрехите директно от магазина и да си ги вземат вкъщи.

Компанията обаче сега има 20 подобни шоурума, от Тексас до Калифорния, и планира да отвори още поне седем тази година.

Физически съществуващите магазини се намират в криза на идентичността. Нарастващата заплаха от онлайн пазаруването накара някои физически търговци на дребно не просто да продават стоки. Lululemon например привлича клиенти както с дрехи за йога, така и с класове по йога. Louis Vuitton излага предмети на изкуството до дрехите си. Сред най-интересните появили се бизнес модели обаче са вериги като Bonobos, в чиито изложбени зали няма стока, която да се продава.

Идеята е закупуването на продукта да се отдели от разпространението му

Доскоро този бизнес модел беше до голяма степен ограничен до продавачите на големи, непреносими неща като мебели: хората искат да разгледат диваните, преди да си купят някой, но няма как да го съберат в торбата си за пазар. Сега веригите магазини за облекла също виждат недостатъците на обикновените магазини.

Ако търговец на дребно съхранява и продава стоки на едно и също място, той трябва да наеме пространство, често на скъпа централна локация, което да има и склад, и пространство за излагане на стоките. На служителите им се налага да разопаковат доставените продукти само за една нощ, което допълнително вдига разходите. Те прекарват по-голяма част от деня преподреждайки щандовете, което означава, че обръщат по-малко внимание на клиентите.

Компаниите никога не могат да предвидят с точност кои продукти в кои магазини ще се продават. Неизбежно някои дрехи остават непродадени за твърде дълго време и трябва да бъдат намалени, което пък притиска маржовете.

Онлайн магазините имат по-малък проблем от тази гледна точка, но въпреки това все още има много потребители, които искат първо да пробват и усетят дрехата, преди да я купят. Затова Paul Evans и Jack Erwin, две млади компании за обувки, имат шоуруми в Ню Йорк, където клиентите могат да пробват обувките, а след това да си ги поръчат онлайн. Warby Parker прави същото, но с очила.

Най-известният американски пример за това е Bonobos, който започва като онлайн търговец на дребно на мъжки дрехи, преди да осъзнае, че клиентите искат и реално съществуващи магазини.

В шоурумите им има дрехи от различни модели и размери, но не и всеки модел във всеки размер. Продавачите имат за цел единствено да помогнат на клиентите да намерят дрехите, които харесват, да идентифицират точния размер и да поръчат дрехите онлайн.

„Продаваме дрехи по-добре, защото не ги складираме“, казва Анди Дън, основател на компанията. Bonobos няма нужда да знае кои панталони в кой магазин ще се продадат. Цялата му наличност е в един-единствен централен склад.

В Азия Zalora предлага подобна схема. Четиригодишният интернет търговец на дребно излага дрехите си в краткосрочно наети шоуруми (pop-up showrooms) в Сингапур, Малайзия, Хонконг, Индонезия и Филипините. Подобни временни локации, обяснява маркетинг директорът на Zalora Тито Коста, са „начин да се изгради доверие както към нов тип на пазаруване, така и към млад бранд“. Клиентите могат да пробват дрехите на Zalora, да поговорят със стилистите и да поръчат дрехите онлайн или от компютрите на място, или сканирайки QR кода с телефоните си, използвайки приложението на Zalora.

Не е съвпадение, че компаниите, които пробват подобни изложбени зали, първо са стартирали в интернет. Малко вероятно е големите установени търговци на дребно да превърнат магазините си в шоуруми, или поне не в обозримо бъдеще. Те са тренирали милиони клиенти да очакват незабавно удовлетворение – да си купят рокля на Zara следобеда и да излязат с нея още същата вечер например. Личните доставки вместо в огромни количества до магазини ще изисква от тях и да променят кардинално мрежите си за доставка, казва Нийл Сондърс от консултантската фирма Conlumino.

Много млади търговци на дребно обаче, продаващи онлайн и в шоуруми, може би са бъдещето не само защото изложбените зали са по-евтини за менажиране от обикновените магазини, а и защото могат да бъдат отваряни повече и по-бързо.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.