iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новите богаташи имат нов моден стил

Новите богаташи имат нов моден стил 01_1421056257

Марк Зукърбърг, президентът на фейсбук, има 20 напълно еднакви сиви тениски, които се побират в едно чекмедже.

С тях се появява често, заради което си навлича критиките на модните издания в Америка.

Факт е, че е в списъка на най-богатите хора на планетата, а в същото време се държи и се облича така, сякаш има нормален стандарт на живот.
Разбира се, че може да си позволи да подари на съпругата си Присила Чан рокля от копринен шифон на "Живанши", която струва $ 9100. Но вероятно никога няма да го направи.

И горе-долу в това се състои философията на тренда нормкор (от англ. дума normal - обикновен, и core - сърцевина). Това е унисекс съвременна модна тенденция, в която хората се обличат с неутрални дрехи като тениска, жилетка, кецове, джинси.
Правят го наистина богатите -

труден е да се
овладее, защото
цялата му концепция
изглежда антифешън,

но всъщност е за хора с много стил и пари.

Става дума за онези, които са уверени, имат несравним опит и преди да навършат 40 години, са постигнали невероятен успех. Именно за тях не е толкова важно да се открояват с модния си стил. Затова се обличат в удобни дрехи, които на пръв поглед изглеждат случайно подбрани.

Важно е да се отбележи, че стилът нормкор описва само аутфита. Скъпите часовници с инкрустирани диаманти, големите къщи, построени на първа линия на морския бряг, както и автопаркът, не важат.

Напоследък влиянието на нормкор тенденцията се разпространява бързо. Дотолкова, че дори нормкор е сред предложенията на редакторите на Оксфордския речник за думата на 2014 година. Всяка година екипът на изданието прави списък с най-актуалните термини.

Счита се за
по-добрата версия на
хипстърската мода,

която описва съвременното разбиране за субкултура и се подиграва на скъпите и супермодерни нови течения в модата.

Новият моден термин е особено популярен от 2014-а, въпреки че е записан в Urban Dictionary - онлайн речник, който съдържа над 7 млн. определения, още през 2009 година. Думите в това издание се вписват от доброволци на абсолютно същия принцип, както е в интернет страницата на уикипедия.

Думата нормкор става всеизвестна заради журналистката Фиона Дънкън, която пише статията "Нормкор":

мода за онези,
които са разбрали,
че са просто един
от 7 милиарда"

Публикува я "Ню Йорк мегазин" - американско едноседмично списание за политика, икономика, култура и мода. И предизвика фурор. Всъщност материалът описва стила на обличане на новите богаташи - те не искат да живеят в изолация и самота, а се стремят към еднаквост, т.е. да приличат на обикновените хора, които се разхождат по улицата.
Между другото такъв беше и модният стил на Стив Джобс, съоснователя на "Епъл" - черно поло, дънки и маратонки.
Изобщо не е случайно, че

нормкор е тренд,
предпочитан повече
от мъжете

Защото нито една жена не иска да се облича с нормални и незабележими дрехи. Пълно лицемерие е, ако го твърди и казва, че е сложила първото нещо, което е видяла в гардероба си.

Добър пример за нормкор стил сред жените е Кейт Мидълтън, херцогинята на Кейбридж. При неформалните срещи и във всекидневието тя облича дънки, мокасини и семпли блузи в неутрални цветове. Освен това

нейните дрехи
винаги са
анонимни - в модата
така се наричат
облеклата, които
нямат лого или
голям надпис

с марката на видно място.
Със сигурност нормкор не е мимолетно увлечение. Повече от ясно е, след като големи дизайнери показаха своите колекции за 2015 година. Те осъзнават бързо, че това е най-лесният начин да се печелят пари - да направят нещо, което всеки ще поиска.
Нормкор колекции показаха "Шанел", "Джил Сандер" и "Дона Карън" - американският бранд, за който лимитирана серия изработи Кара Делевин, най-известният британски модел напоследък.

Сред дрехите, които описват стила, е ламбър - карирана риза като известното яке на дървосекачите, наричано "Ламбърджак". Ризата може да се носи разкопчана над бяла тениска. Наистина е много ретро, но повечето модни блогъри я включват в нормкор списъка.

Червено и синьо каре е най-обичайната комбинация. Може да се носят обаче и цветове като сиво и кафяво. Между другото именно тъмните цветове са много характерни за новия стил на богаташите.

Скъсаните джинси тип баги (от baggy - торбест) също е в класацията на най-популярните дрехи в стил нормкор. Но не тези, които носят хип-хоп изпълнителите и мъжете от американските гета през 90-те години. Става дума за моделите, които са прилепнали по крака, а са широки в ханша с по-висока талия.

И тъй като богатите, които се обличат в нормкор стил, все пак обожават да се правят на интересни,

припознаха в
този тренд и
телефона
с капаче

Разбира се, че използват айфон, но имат и по един ретро модел. Например Ана Уинтър, главният редактор на "Вог", беше снимана миналата година на "Ю ес оупън" - откритото първенство по тенис в САЩ, с айфон в едната ръка и с телефон с капаче "Блекбъри" - в другата.

Певицата Риана също бе снимана с такъв телефон през ноември миналата година. Едва ли е единственият, тъй като звездата е от активните потребители в туитър, за което е нужно смартфон.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.