iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не закъснявайте безпаметно за парти

Не закъснявайте безпаметно за парти 12_1418729203

Ето съвети как да отидам на парти.

Наскоро, докато се ровех из интернет по работа, попаднах на видео, в което българско семейство посрещаше Дядо Коледа у дома си. Всичко си беше, както си го представяте - отрупана маса с храна, чисто, по провинциално скромно и подредено апартаментче, светеща елха, родители, момиченце с опашчици... И, да - всички по анцузи! Чак мило да ти стане от тази семейна екипност - таткото в тъмносиньо, майката - с тъмно долнище и светлосиньо горнище, детето - в розово.
Сред цялата тази семейна картинка най-елегантният беше Дядо Коледа. А празникът... Ами празникът приличаше на всяка друга делнична панелна вечер, в която просто много ще се яде.

Празничното чувство

Сам по себе си празникът няма как да ни създаде настроение. Точно обратното е - от нас зависи да запазим незабравими спомени и да превърнем особения ден от календара в събитие. В този смисъл празникът се създава от детайлите и затова не трябва да ги пренебрегваме. За да дадем свобода на празничното чувство, трябва да излезем от делничното и рутинното.
Да преобърнем познатия ред и да потърсим някаква приятна духовна щуротия, която да запечата завинаги в съзнанието ни няколкото празнични часа.
Затова първо създайте празник в обстановката. Ако организирате коледно или новогодишно парти вкъщи, преобразете дома си.
Задайте си тема и я следвайте. Тя може да е свързана с вашите лични интереси, таланти и хобита или пък да е нещо съвсем ново и експериментално за вас. През миналата година подробно обсъдихме тематичните празнични партита, в които се задава тема или пък се изисква специален дрескод. Нека тази година заложим на по-спокойната класика и да видим как можем елегантно да одухотворим дома си.

Извадете
семейните ценности

В повечето български домове, независимо че повечето от нас не са потомци на величествени буржоазни семейства, се намира по някой и друг специален порцеланов сервиз. Кога друг път, ако не за Коледа или Нова година можете да го представите пред семейството и гостите си по достойнство! Така че не го крийте по високите рафтове на гардероба. Подгответе го добре, като лъснете една по една чиниите и го съчетаете с най-хубавия домашен сет от ножове, лъжици и вилици. Дори да са останали по 2-3 представителки на изпочупени през годините сервизи, не се притеснявайте да ги съчетаете заедно. Англичаните казват, че порцелановият сервиз на едно семейство усвоява духа на неговите истински членове, така че ги приемете като олицетворение на чепатите характери на своите близки роднини. Коледният обяд или новогодишната трапеза са сцените, където трябва да присъстват и малките домашни “талисманчета” - снимки на прадядовци и прабаби, малки икони, кутийки с фамилна история, красиви предмети на близки роднини, кристални чаши и странни аксесоари, които вече не се използват. Моята баба например държеше винаги на големи семейни сбирки за Коледа на масата да присъства и мастилницата на нейната баба, която тя използвала, когато се учела да пише. Така имаше чувството, че пренася семейната история през времето, а пък ние бяхме съпричастни на нещо, на което няма как да сме били свидетели.

Бъдете елегантни

Независимо че сте си у дома, погрижете се да изглеждате ослепително. Сложете елегантни дрехи, с които бихте се появили на театрална премиера например. Погрижете се за грима и косата и в никакъв случай не оставайте по пантофи! Ако сте гост в нечий дом, моля ви, не си носете домашни пантофи и не се събувайте по чорапи! Да си елегантен не е изискване само на мястото, но и на повода. А какъв по-красив и празничен повод от посрещането на Коледа или настъпването на Новата година!

Не правете
компромиси
с детайлите

Не разчитайте на: “Ох, тук някъде гледах преди време едни свещи...” Подгответе се предварително. Колкото и да ви е удобна и практична, не слагайте на масата всекидневната пластмасова солница и не сервирайте на покривка с лекета. Елегантната маса не е задължително декорирана със скъпи неща - тя разчита на естествени материали и не е претрупана. Затова пред шарените новогодишни щампи на къщички, еленчета и борчета предпочетете едноцветната ленена покривка. Пред ухаещите свещи снежни човеци или меченца изберете обикновени червени, бели, златни или сребърни в традиционни форми. Вместо с бляскави гирлянди и плюшени ботушчета украсете масата и помещението с букет борови и дрянови клони или панер с червени плодове, шоколад и джинджифилови сладки. Това е единственото време в годината, когато можете да се отдадете спокойно на лек новогодишен кич и да пуснете с мярка разни лъскави топки да придават блясък.
За разлика от Коледа на Нова година не е задължително да подготвяте подаръци за всички. Ако все пак го направите, погрижете се да са достойни. Не подарявайте “разделени” подаръци - например да разделите комплект от гривна и колие и да подарите едното на дъщеря си, а пък другото - на жената на брат си примерно. Аранжирайте пакетите с малка панделка, картичка или борова клонка, за да им придадате уникалност.
Изберете добре и музиката. Ако не сте фен на чалгата, няма нужда да я пускате, независимо че може би първият ви братовчед си умира за последното парче на Фики Стораро. За сметка на това можете да му предложите някое истинско българско хоро. Ако сте в ролята на гост, ще се наложи за изтърпите музикалните приумици на домакините си и да не ги критикувате избора им.

Законите на
мястото

За да не се чувствате не на място, съобразете добре облика на вечерта. Ако се намирате на парти в планинска хижа, няма защо да се появите с пълен блясък в коприна и високи токове например. И обратното - когато новогодишното парти е организирано в елегантен ресторант, пък бил той и в подножието на планината, официалното облекло е сто пъти на място, отколкото дънките и подплатените с кожа кубинки. В българската действителност подобни разминавания са част от пейзажа и ми е безкрайно жал за разни девойки в дълги черни рокли с голи гърбове и 12-сантиметрови токове, придружени от здрави момчета с полари и долнища от ски екипи.

ВАЖНИ ЩРИХИ

Не забравяйте

1. Когато сте домакин на парти, погрижете се за място за дрехите на гостите, наличие на достатъчно свещи и безопасното им позициониране, организирано място за пушене (все ще се намери някой пушач сред гостите ви), чиста тоалетна, достатъчно столове, чаши, салфетки и музика.
2. Ако подготвяте вечеря, съобразете позиционирането на гостите.
3. Уточнете менюто с повода и гостите. Няма как да посрещате Нова година с пържени яйца и солети - заложете на по-изискано меню или на нещо по-специално на вкус.
4. Ако ще сте шумни, предупредете съседите си и им се извинете.
5. Когато сте гост на парти, не досаждайте с изискванията си. Не е добра идея например да окупирате уредбата и да пускате само своите си парчета, на които еднолично да си се радвате сред отегчените погледи на останалите.
6. Не разкарвайте домакина за неща, които сами можете да направите.
7. Чувствайте се като у дома си, но не забравяйте, че сте на гости.
8. Ако домакинът ви започне често да се прозява, може би е време да си тръгнете, независимо, че сте си представяли да останете до доста по-късно.
9. На следващия ден непременно благодарете за гостоприемството.
10. Никога не идвайте с повече от петнайсет минути закъснение, не пийте до забрава и не си тръгвайте с половинчасов ритуал около вратата.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.