iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Не прекалявайте с полезните храни

Не прекалявайте с полезните храни 01_1452075299

Празниците традиционно са време за преяждане, като въодушевени от добрата компания и обилните трапези често си причиняваме стомашни проблеми.

Но ако няколко парчета сметанова торта отгоре или допълнителната мазна пържола могат да ни докарат в най-лошия случай възпаление на жлъчката или повръщане, то съществуват продукти, с чиято злоупотреба организмът по-трудно се справя, а излишните количества сериозно увреждат здравето.

В такъв случай умереността не само че не вреди, но и се явява задължително условие за консумация.

Моркови

Да, морковите са много полезни и богати на витамини, минерали и влакнини, но употребата им в големи количества може да доведе до предозировка на бета каротин - вещество, което се преобразува във витамин А и на което морковът дължи оранжевия си цвят. Предозировката носи научното име каротинемия и се характеризира с оранжево-жълто оцветяване на кожата, особено в областта на дланите, колената, под ушите и около носа.

От каротинемия най-често страдат малките деца, тъй като морковът е основна съставка на пюретата им. Засегнати обаче са и възрастни хора, които са увлечени по диети на плодови сокове. Разбира се, пигментацията на кожата сама по себе си не е приятна, макар тялото естествено да се изчиства от излишния каротин, като го изхвърля. Някои учени обаче смятат, че паралелно с естетичните последици от преяждане с моркови се наблюдава и по-сериозен риск - от развитие на някои видове рак.

Риба тон

Прекаленото увлечение по суши и други ястия, в чийто основен състав влиза рибата тон, води до риск от предозировка с живак. Големите видове риби, които се намират на върха на хранителната верига, могат да доведат до отлагането на производни на живак в мускулите.

За всеки случай е трудно да се определи безопасната норма на употреба на риба тон, която е свързана и с местообитанието на уловените екземпляри. За съжаление живакът в организма води до невралгични проблеми, а лекарите дори препоръчват на бременни и малки деца да не хапват от рибата тон. За разумно количество се приема порция от 200 грама седмично.

Кафе

Много хора не могат да живеят без кафе, пристрастени са към него и често прекаляват с кофеиновите напитки. Това обаче е опасно, предупреждават учените. 500-600 мг на ден са пределно допустимата норма, смятат специалистите, като уточняват, че в нормална чаша кафе има 200 мг кофеин, а в малко еспресо - 75 мг.

Нежелателните последици от злоупотребата с кафе се свързват с безсъние, гадене, тахикардия, треперене на мускулите, чувство за тревога и главоболие. Известни са и фатални случаи със спиране на сърцето.

Чаени гъби

Комбуча - това е екстракт от чаена гъба, който според мнозина върши чудеса. Чаят, който идва от Източна Азия, помага при различни проблеми със здравето. В гъбите се съдържат млечна и глюкуронова киселина, аминокиселини, витамини, антибиотични вещества и други.

Освен като освежаваща напитка комбуча се използва и като лечебно средство. Намира изключително широк диапазон на приложение: от най-малките неразположения до тежки и сериозни здравословни проблеми.

Предозировката обаче може да бъде опасна, смятат специалисти. Комбуча не се препоръчва при диабет, затлъстяване, болна жлъчка, метаболичен синдром и може да има силно токсичен ефект. Затова лекарите препоръчват пределна доза от 2 чаши на ден и то не при непрекъснат прием, а на курсове с почивки.

Карамбола

Този тропичен звездовиден плод често се използва за украса на десерти и различни блюда, а вече е достъпен и в нашите магазини. Карамбола идва от остров Цейлон и Молукските острови, а в Индонезия се среща в див вид в горите. В страни като Индия, Южен Китай, Виетнам, Филипините, САЩ (Флорида) звездният плод се среща като култивиран сорт.

Плодовете му са месести, оцветени в различни нюанси на жълтото. Когато се среже напречно, се получава звезда и оттам идва едно от наименованията му starfruit – звезден плод. Интересен е и вкусът на този плод. Той е нещо средно между слива, ябълка и грозде – от много кисел до по-сладък.

Карамбола е вкусен и екзотичен, но не трябва да се прекалява с него, защото може да бъде опасен. Хората, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт като ентероколит, гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, не трябва да прекаляват с консумацията на карамбола, защото така може да предизвикат симптомите на някои от тези заболявания. Също така голямото количество оксалова киселина, което звездният плод съдържа, може да наруши солевия метаболизъм в организма и да доведе до бъбречни проблеми.

Вода

Както е известно, обезводняването на организма е нещо твърде опасно и може да има летален изход, но прекаленият прием на вода също вреди (разумната доза е до 8 чаши дневно). Когато човек приема прекалено големи количества от напитката, от тялото се "измиват" натрия и калия и се създава електролитен дисбаланс, който води до водна интоксикация.

В най-тежките случаи се наблюдава хипонатриемия, при което натрият в кръвта до такава степен намалява, че се затруднява работата на сърцето, възпаляват се мускулните и нервните окончания, може да се стигне дори до оток в мозъка. Най-голям риск от хипонатриемия съществува при спортистите, привържениците на лечебното гладуване, хората на диети, които се наливат с огромни количества вода, водени от желание да прочистят организма си.

Индийско орехче

Щипка индийско (мускатово) орехче, подправката, която се добавя в сосове и различни блюда, ще ви донесе само повече удоволствия за небцето. Предозировката обаче е опасна, предупреждават специалисти. Ако употребите повече от 20 грама, или една супена лъжичка, можете да станете свидетел на действието на индийското орехче като наркотик и да получите халюциногенен ефект.

Действието след злоупотреба се усеща след 3-8 часа и се свързва с признаци на тревога, страх, мания за преследване, загуба на чувството за реалност и визуални халюцинации. Доза от 20 до 80 грама може да се окаже смъртоносна и подобни случаи са описани в медицинската литература. Затова бъдете внимателни с малките орехчета, категорични са лекари, за да не се налага да тичате за промивка до Бърза помощ.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.